»Alla ville ha Lena Nyman«

Text:

Bild: Norstedts

Varför ville du skriva en bok om Lena Nyman?

– Framför allt därför att det fanns ett helt fantastiskt material. Hon efterlämnade sjutton kassar med brev, dagböcker och lösa lappar med anteckningar från krogen. I tonåren skrev hon varje dag. Från att hon tvättat håret till långa dialoger med Sokrates angående retorikens dilemman.

Vad i allt detta material förvånade dig mest? 

– Fram träder en ganska dyster bild av ett människoöde, men också av en person som är betydligt mer intellektuell än vad många, inte minst hennes manliga kollegor, trott. Hennes dagböcker vittnar om att hon var en medveten intellektuell. Hon läste de stora existentialisterna och hon uppskattade konst, musik och dans.

Hur kommer det sig att vi haft denna bild av henne? 

– Ulla Lyttkens, som bland annat spelade mot Lena Nyman i »Jag är nyfiken – gul« tror att det handlar om hennes sätt att uttrycka sig. På sextiotalet fick man inte blanda känslor och tankar som hon gör. Lena Nyman använde Platon i vardagen men det gilldes liksom inte.

Du jämför henne med Marilyn Monroe. Varför då? 

– De var som sockerbitar som drog alla till sig. Alla ville ha Lena Nyman, men hon var inte så bra på att se till sina egna behov. Både Börje Ahlstedt och Hasse Alfredson har kallat henne för en gräddbakelse. Hon började ganska tidigt missbruka tabletter och väldigt snart tog lusten att supa sig full över. Den stadiga vägen till undergång började redan i mitten av 1970-talet.

Fick hon aldrig upprättelse? 

–1980-talet var hennes sämsta decennium. Men sedan börjar hon undervisa på scenskolan och får elever som ser henne som den starka konstnär hon är, som blir helt förlösta av hennes fria förhållande till texten. I mötet med dem står hon inte längre i skuggan av stora heterosexuella män utan spelar med Darling Desperados, Jonas Gardell och Kristina Lugn. Där kom hon tillbaka som den fria konstnär hon var som ung.

Fakta | Annika Persson

Annika Persson är kulturjournalist och aktuell med den första biografin över skådespelaren Lena Nyman. »Jag vill ju vara fri« utkommer på Norstedts förlag i april.