Bytt, bytt kommer alltid igen

Text: Mårten Arvidsson

Under kärvare ekonomiska tider kan folk tänka sig att dela saker med människor man inte känner. I en nyhetssändning från amerikanska NBC illustrerades fenomenet med hjälp av familjen Beard från Washington. I inslaget träffar vi familjefadern Mike, som förlorade jobbet mitt under brinnande finanskris. När barnen flugit ut stod hans och hustrun Eileens lika rymliga som högt belånade förortsvilla till stora delar tom. Men så upptäckte de en internettjänst, kallad Airbnb, och nu håvar paret in över 20 000 dollar om året på att härbärgera främlingar i sitt hem.

Att människor börjat »dela« bostäder med varandra ses som en del av en mycket större trend som handlar om en annan typ av konsumtion. I stället för att köpa tjänster av företag så byter, hyr eller lånar människor direkt av varandra. Företeelsen är egentligen inte särskilt ny men har växt i omfattning ända sedan finanskrisen. I Sverige tycks vi ännu inte ha fått något vedertaget namn för den. »Samverkanskonsumtion« kan vara en kandidat.

I genren får Airbnb närmast ses som ett slags flaggskepp. Idén med sajten är egentligen mycket enkel. Privatpersoner lägger upp annonser för rum eller hela bostäder i en kalender som visar när det går att hyra. Intressenter kan sedan enkelt boka in sig på de datum som passar dem. Airbnb, förkortning för Air bed and breakfast, tar 3 procent av den utbetalda hyran från värden och 12 procent av gästen mot att tillhandahålla servicen och säkerheten.

Bakom företaget står tre unga män från San Francisco. Företaget grundades 2008 när de då nybakade formgivarna lät några gästande konferensdeltagare övernatta på luftmadrasser i deras lägenhet. I dag är de förmögna. Orosmolnen är än så länge relativt få, men de finns. Myndigheterna i New York och San Francisco sägs vara på jakt efter korttidsuthyrare sedan grannar klagat. I Berlin har stadsdelen Pankow redan förbjudit uthyrning av bostäder för egen vinning och de styrande i Kreuzberg och Mitte sneglar avundsjukt på grannen.

Fakta | Andra hyfsat nydanande påhitt med delning i fokus

1. Skjutsgruppen

Ska du åka någonstans och har plats i bilen kan du lägga ut din önskan via Skjutsgruppens facebook- eller twittersida.

2. Lånegarderoben

Hos Lånegarderoben kan du låna upp till tre klädesplagg i fyra veckor mot en medlemsavgift. Butiken finns i Midsommarkransen i södra Stockholm.

3. Bilpool.nu

Lättnavigerad sajt som drivs av Trafikverket där du kan söka efter bilpooler över hela landet.