Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

Den förväntade sonen

Mest intressant inför Kinneviks stämma är Max Stenbecks debut.

Årsredovisningar i börsbolag är i allmänhet ingenting som får blodet att svalla. Annat var det när Jan Stenbeck var i livet. De varje år skiftande symbolerna på omslagen till Stenbeckimperiets bolag är välkända.

Omslagssymbolerna var ett av flera sorters gömt påskgodis under Stenbecks livstid. I förvaltningsberättelsen för Kinnevik, investmentbolaget i imperiets kärna, fanns varje år en analys av läget i världsekonomin, så driven att alla utgick från att den författats av Jan Stenbeck själv.

Dagens Kinnevik, med dottern Cristina Stenbeck i spetsen, är mer lågmält. Omslagen på årsredovisningen likadana varje år. Inga insprängda spöktexter. Men dagens sfär saknar inte helt signaler.

På måndag håller Kinnevik årsstämma i Stockholm. Den årsredovisning som inför tillställningen skickats ut till aktieägarna innehåller åtminstone en intressant detalj. Där nämns, för första gången, Max Stenbeck vid namn. Max Stenbeck är Jan Stenbecks fjärde barn, född 1985 och alltså 28 år i år.

Det finns skäl till varför denna detalj är viktig. Decenniet efter Jan Stenbecks död präglades av ett invecklat arvskifte. Spänningar uppstod också mellan de fyra syskon som ärvde imperiet. För två år sedan skingrades krutröken och då stod det klart att minstingen Max lierat sig med storasyster Cristina och bildat ett gemensamt holdingbolag i Luxemburg för att säkra makten över imperiet. Mellansyskonen Hugo och Sophie Stenbeck har valt att stå utanför.

Det har fått omvärlden att fråga sig när Max Stenbeck på allvar ska axla en roll i bolagsgruppen. Han har tidigare inte haft några formella positioner där. Fram tills nu. När Kinneviks valberedning i början på april offentliggjorde sitt förslag på ny styrelse fanns en nyhet. Max Stenbeck stod, för första gången, som medlem av valberedningen och företrädare för Luxemburgbolaget.

Det är uppenbart att han är på väg att slussas in i verksamheten. Förra sommaren var han till exempel också med på en resa med systern till ryska Niznij Novgorod, där familjebolaget Tele 2 har verksamhet. Tele 2:s hemsida visar bilder från resan, med Max Stenbeck i kostym och slips bland i övrigt sommarklädda medarbetare. Bortsett från det mörkare håret är han en kopia av fadern.

Max Stenbecks entré är långtifrån en formalitet. Stenbeckgruppen har alltid formats efter familjemedlemmarna i toppen och deras mentalitet. Jan Stenbecks yviga och bullriga entreprenörskap har följts av Cristina Stenbecks mer behärskade ledarskap. Max Stenbecks egenskaper är ännu okända för de flesta. Klart är att han kommer att spela en roll.

Ännu har han inte tagit plats i någon av de börsnoterade bolagens styrelse. I stället föreslår han själv nu italienaren Lorenzo Grabau som ny ledamot.

Grabau, tidigare vd för investmentbanken Goldman Sachs i London, förstärker den profil som Kinneviksstyrelsen fått på senare år mot internationellt finansfolk. Med honom är fyra av åtta i styrelsen tidigare höga bankchefer, med pass från både Mexiko och Sydafrika.

Frågan är alltså vad Max Stenbecks entré innebär. Även om Kinnevik under Cristina Stenbecks ordförandeskap har konsoliderats har bolaget inte varit passivt. Dagens Kinnevik håller på att förvandlas från ett holdingbolag med inriktning på telekom och medier, med bruksintressen i botten, till att åter bli ett mer vildvuxet entreprenörsplantage. En fjärdedel av bolagets substansvärde på 57 miljarder utgörs i dag av internetbolag. Tredje största innehav, efter Tele 2 och Millicom, är modesajten Zalando, enligt egen beräkning värt 8 miljarder.

Max Stenbeck är, på mer än ett sätt, ett tecken på att Stenbecksfären åter antar profilen från sin bortgångna nyskapare.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera