Pipan var ingen pipa

Text:

Snusfantasterna kunde i förra veckan dra en lättnadens suck efter att Europaparlamentet röstat om tobakens framtid. Det svenska snuset fick ett fullständigt undantag från reglerna gällande smaksättning och innehåll. Även de inbitna rökarna hade anledning att fira. Förbudet mot mentolsmaksättning skjuts upp i åtta år och de så kallade slimcigaretterna ska inte förbjudas alls. Dessutom behöver varningstexter och bilder bara täcka 65 procent av cigarettpaketen, i stället för 75 procent som i utgångsförslaget.

Men storsegern gällde varken snus eller cigaretter. Nej, det var de omdiskuterade e-cigaretternas framtid som också stod högst på politikernas agenda. Där röstade parlamentet emot förslaget att dessa endast ska få säljas som läkemedel. I stället ska de omfattas av vanliga konsumentregler.

Även om e-cigaretterna – en plastcigarett som innehåller en ampull med nikotin – är relativt nya på marknaden omsätter de redan mångmiljardbelopp. Och enligt branschens analytiker kommer den elektroniska varianten sälja bättre än vanliga cigaretter inom ett decennium.

Vilka är det då som tjänar storkovan på plastciggen? Tobaksbolagen själva, lyder svaret. Phillip Morris, som bland annat äger världens mest sålda cigarettmärke Marlboro, har hårdlanserat sitt e-cigarettmärke Vuse. Även det näst största tobaksbolaget R J Reynolds och det tredje största, Lorillard, har gjort samma sak.

Tobaksjättarna drog alltså tillslut vinstlotten. Men lakritspiporna då, borde inte godistillverkarna vara glada över att förslaget om att tobaksliknande livsmedel ska förbjudas röstades ned? Nja, frågan är om de ens var hotade eftersom de i själva verket föreställer skeppsvisslor.

Läs mer:
Den lönsamma fimpen