Tjänstelinjen

Text:

Bild:  123rf

När socialdemokraterna hoppades att en butler i tunnelbanan skulle bli en riktig röstmagnet i förra valet gick det så där.

Kanske borde de göra ett nytt försök i år.

Marknaden har ju förändrats. Förutsättningarna är helt annorlunda, jämfört med 2010. Hem städas med hjälp av Rut, mat körs hem, alkohol likaså. Den där livspusslande och välbetalda storstadsbon har vant sig vid att kunna köpa en service som minskar slitaget på bettskenan.

Om någon månad är det dags för de första våningsköparna att flytta in i de nybyggda kvarteren Sädesärlan och Svea Fanfar på Östermalm i Stockholm. De behöver inte vänta på något nytt, rött vallöfte. De boende i de 500 lägenheterna får tillgång till en concierge – ett finare ord för port­vakt – som just ska förverkliga s-drömmarna om »en allt-i-allo som så småningom skulle kunna byta sommardäck. Det är bara fantasin som sätter gränser«. Som Ilija Batljan, då oppositionslandstingsråd, uttryckte saken.

För förutom självklarheter som gym, lounge och hiss direkt ner till garaget kan bostadsrättsinnehavarna köpa till tjänster som biltvätt, däckbyte, tvätt, uppackning av matleveranser, barnpassning och enklare hantverksarbete.

Och det är conciergen som är själva navet i detta servicefyrverkeri.

På Veidekke, byggbolaget bakom de nya bostäderna, tror man att dagens boende »allt mer speglar våra värderingar och livsstil«.
– Kanske är livsstilsboenden en modern tappning av 1970-talets kollektiv, fast med en individualistisk och tjänstebaserad touch, säger Per-Martin Eriksson, vd för Veidekke Bostad.

Men stockholmarna är inte först ut. Veidekke, till exempel, var förra sommaren helt klara med Residens Sannegården i Göteborg. När Malmös Turning Torso stod klart 2005 fanns conciergen på plats, men dennes roll var inte lika vardagsinriktad. Enligt hyresvärden HSB skulle de boende få hjälp med att beställa limousin eller någon som ordnar »ny frisyr till kvällens galaföreställning«.

Möjligen ger Malmö också en hint om hur framtiden ser ut för conciergetunga bostadshus. Trots att Turning Torso varit ute till försäljning i över 18 månader – HSB verkar dessutom acceptera ett prutat bud – har ingen köpare hittats.