Bara grisigt

Text:

Jag brukar läsa Barbro Lindgrens lilla saga »Nöff nöff Benny« för mina barn och varje gång leder det till långa diskussioner. Berättelsen om de två glada grisbrorsorna som leker vid pölen trots att de inte får, förvirrar. När jag läser storebror Bennys repliker och pekar på grisen med de gröna byxorna skriker min äldsta: »Nej, han heter Nöff nöff Benny.« »Nej, nej nej«, protesterar min yngsta. »Lillebror Benny, storebror Nöff nöff.« När man tänker efter är det inte så konstigt att det blir förväxlingar. I Almapristagaren Barbro Lindgrens värld råder ingen förenklande logik. Det är därför hon är så bra.

I Mattias Alkbergs och punkbandet Södra Sveriges nysläppta låt »Nöff nöff« finns enkom detta. Förenklingar. Moderater är sådana svin att man i videon ersatt partiets logga »Nya moderaterna« med »Nöff nöff«. Sedan visas bilder på personer från alliansengänget (och Jimmie Åkesson) i rasande fart med låttexten ovanpå. »Du är Muff, nöff«, så inleds den, varpå Reinfeldt kallas »Nasseskin«, Beatrice Ask för »Patrask«, Per Schlingmann »Bajsmannen Schlingmann Dingmann« och Carl Bildt »missfoster«. Refrängen »Ha ha ha så jävla ful/moderat skadedjur« rivs av gång på gång med idel skadeglada gitarriff.

Man hade helt sonika kunnat förpassa låten till kategorin Sex Pistols-pastischer vi helst glömmer eller någon liknande kategori och så var det bra så. Men ordvalet gör det omöjligt.

Skadedjur.

När Svenska Dagbladets Clemens Poellinger nyligen påpekade det korkade i att använda sig av nazistisk terminologi skrev han att Mattias Alkberg verkar »till synes helt omedveten«. Fast var så säker att skenet bedrar. Den i övrigt begåvade poeten och The Bear Quartet-medlemmen verkar mest ha den dåliga smaken att, i sin förmodade supervalårsiver, låta saker från den historiska skithögen damma helt fritt.

Alkberg backar inte en tum. »Ska man inte kunna häckla den politiska makten? Det här är regeringen så det är inte direkt som att jag sparkar nedåt«, säger han till TT.

Ändå är det precis det han håller på med, sparkar nedåt, och då syftar jag givetvis inte på politikerna. Men vad är bruket av begrepp som »skadedjur« om inte ett slag i ansiktet på de människor som genom historien utsatts för andras förhatliga försök att avhumanisera dem? Och missfoster? Att välja ord är att välja väg: mot en mänsklig respekt, eller bort från den.

Det går liksom inte att bara laja med dem hur som helst, orden.

När flickor slentrianmässigt kallas »hora« i skolan, och det bland politiker pratas om »volymen« invandrare och »mängden« tiggare på våra gator, kan och ska vi inte hålla käften. Inte heller när punken når oanade bottennivåer.

I franska författaren Marie Darrieussecqs debutroman »Suggestioner« från 1996 förvandlas en ung kvinna till en sugga för att hon behandlas så av sin omgivning. Det är en skruvad magsaftstark satir över ett samhälle som förlorat sin humanism. Och där man helt visst också förlorat aktsamheten om orden.

Hur det går för Benny och hans lillebror? De hamnar i pölen men blir uppfiskade av en snäll gris som heter Klara.

»Nöff nöff« är den första singeln från det kommande albumet »Södra Sverige« som släpps i augusti.