På ett bräde

Text: Heidi Hakala

»Och vems flickvän är du då?«, frågar killen. Året är 2006 och Ida Östensson dyker upp på den lokala skateboardföreningen i Umeå. Att hon skulle vara där för att utöva sin hobby är otänkbart, ingen tjej hade någonsin närmat sig föreningen tidigare. Ida Östensson blir upprörd. Kommentaren blir startskottet för jämställdhetsorganisationen Crossing Boarders, vars ordförande hon är i dag.

Skateboarden har gått upp och ner i popularitet sedan lanseringen på femtiotalet. När en ny våg än en gång drar över Sverige är det inte längre de unga killarna i stora munkjackor, sneakers och keps som dominerar i betongparkerna. I stället är det allt fler tjejer och män i yngre medelåldern som söker sig dit.

– De nya skejtarna är fyrtioplussare i flanellskjortor, skägg och höga strumpor. De ser ut som skogshuggare från Norrland.

Så beskriver Magnus Gyllenberg, ordförande för Sveriges Skateboardförbund, den moderna brädåkaren. Orsaken till att många sextio- och sjuttiotalister nu åter tar brädan under armen är att deras barn är i den åldern då de själva började åka. Och vad vore bättre kvalitetstid för föräldrar än att ta med den lille till den lokala skejtparken?

– Det blir ju en del benbrott i början. Många av de gamla åkarna tenderar att ha en övertro på sin kapacitet trots att det är 25 år sedan de stått på en bräda, säger Gyllenberg.

En annan dimension av trenden är alltså att tjejerna blir fler i Sveriges Skateboardförbund. Proffs som Sarah Meurle och Emma Fastesson-Lindgren har blivit förebilder med sina tävlingsframgångar. Föreningar som No Limit Skate och Tösabidarna har gjort aktiva satsningar för att inkludera fler tjejer. I september utkommer boken »Skateboard – inte bara för tjejer« om skateboardkulturen och tjejscenens framväxt i Sverige.

Det växande antalet betongparker som är öppna dygnet runt har sänkt tröskeln för att pröva på grenen, tror Andrea Andersson på No Limit Skate.

– Vårt mål är att det ska vara så självklart för tjejer att åka skateboard att vår förening inte längre behövs. Vi är på väg dit.

Måsten för skejtaren

1. Dagens skejtare gjuter sina egna bowler att åka i.

2. Hen bär byxor av märket Dickies, ett par rejäla arbetarbyxor från USA.

3. Medelålders åkare med bra inkomst har råd med brädor och hjul de drömde om som små. Medelklassfarsorna har gjort skateboarding till en materialsport.