Fransk ex-president går igen

Text:

Kungsbacka-Nytt är ingen av rikets större publikationer. Gratistidningen som varje torsdag delas ut till alla i Kungsbacka lever och verkar vanligen inom sina nordhalländska kommungränser.

Förutom då den där dagen i början av augusti. Då levererade tidningens 68-årige reporter Clas-Göran Sandblom ett scoop som for flera varv runt jordklotet: Hravn Forsne, 25, kommunal skolpolitiker i Kungsbacka och kandidat till Sveriges riksdag berättade vem som var hans far – Frankrikes tidigare president, den nu avlidna François Mitterrand. Att hans mor, utrikeskorrespondenten Chris Forsne, hade en relation med Mitterrand har varit känt. Men nyheten om sonen var en bomb.

– Jag har haft många rökare sedan jag började som journalist 1965. Men ingen i närheten av denna, sa Sandblom till Journalisten.

Det dröjde inte länge innan den franske ex-presidentens namn åter dök upp i världspressen. Förra måndagen beordrade den nuvarande presidenten, socialisten François Hollande, en ombildning av regeringen och uteslutandet av den mörkröda ekonomiministern Arnaud Montebourg.

Fler än en kommentator har jämfört med utvecklingen under Mitterrand. Liksom Mitterrand tog Hollande makten med löften om en politisk vänstersväng, med Montebourg som frontfigur. Men efter att ekonomin bara fortsatt att förvärras har Hollande, precis som på åttiotalet, tvingats byta kurs – vilket lett till nuvarande regeringskris.

Att François Hollande dessutom verkar ha samma flexibilitet i kärlekslivet som sin föregångare i socialistpartiet får med franska mått mätt betraktas som en självklarhet.