Det nya svarta

Text:

Koltabletter har länge varit förknippade med mindre trevliga upplevelser i toalettmiljö. Ett måste i reseapoteket när det bär av till fjärran länder.

Men nu är det dags för kolet att göra entré i vardagen. Aktivt kol hajpas av hälsomedvetna förgrundsfigurer, stora på sociala medier. Produkten har gynnsamma effekter på hälsan, heter det. Det fungerar som en sorts detox och hjälper kroppen att bli av med gifter och underlättar matsmältningen.

Kolet har också tagit plats i inredningsvärlden. Detta i form av förkolnade träbitar av japansk ek. Dessa marknadsförs inte bara som vackra att se på och exklusiva (en kolskulptur som samtidigt sägs fungera som luftrenare finns till det facila priset av 4 499 kronor) utan påstås också ha en gynnsam effekt som vattenrenare. För den mindre plånboken finns exempelvis en liten kolbit som kan placeras i en vattenflaska. Pris: 199 spänn. När det gäller luftrening påstås kolbiten hålla i en hel livstid.

Men funkar det verkligen? 

– Det låter som rent nys, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket, när hon får höra talas om saken.

– Visst kan man stoppa en kolbit i vattnet och tro att det gör nytta men det är helt överflödigt med tanke på att vi har så bra vatten i Sverige. Möjligtvis om man är ute i skog och mark och är tvungen att dricka lortvatten, fortsätter hon.

Och även om det stämmer att aktivt kol absorberar ämnen – kolfilter används exempelvis i vattenverk – så är det helt fel att påstå att en kolbit har evigt liv, menar Ulla Beckman Sundh. Att det överhuvudtaget skulle ha en renande effekt i luften ställer hon sig också mycket tveksam till.

I värsta fall kan knaprandet av koltabletter vara hälsovådligt. Äter man det som något slags kosttillskott under en längre period så riskerar man att binda upp de nyttiga ämnen som kroppen behöver.

– Aktivt kol kan intas vid diarré för att bli av med toxinbildande bakterier. Problemet är bara att kolet inte gör skillnad på nyttiga och onyttiga ämnen. Aktivt kol ska bara användas i akuta situationer, säger Ulla Beckman Sundh.

 

Fakta | Tre grönskande luftrenare

Svärmorstunga. Växt som sägs ta upp giftiga ämnen ur luften och bidra till bättre syre.

Guldpalm. Bra som luftfuktare.

Fredskalla. Kallas för luft-renarnas Rolls-Royce. Dock giftig för katter.