Inrikes

Försvarsallians på riksväg 70

Tre försvarspolitiker satt i en bil …

Allan Widman, Hans Wallmark och Mikael Oscarsson hade tagit plats i en ganska ny Volvo och var på väg till Sälen.

Medan himlen skiftade från becksvart till pastellrosa gissade de sig fram längs E4:an. Vem skulle ta över ordförandeklubban i den nya försvarsberedningen?

Annika Nordgren Christensen?

Jan Nygren?

Hans Dahlgren?

Men ingenstans mellan Stockholm och Mora dök förre försvarsministern Björn von Sydows namn upp. Däremot, muttrade Widman, bakom ratten, att det som behövdes nu var inte fler säkerhetspolitiska analyser, »the writing is on the wall«. Vem behöver egentligen en beredning? Ett barn hade kunnat räkna ut att pengarna inte skulle räcka.

Kartläsaren Wallmark skruvade på sig i framsätet, i baksätet såg Oscarsson ut över det snötäckta landskapet. De hade ju i och för sig alla ropat efter mer pengar de senaste dagarna. Ändå var det lättare för en liberal, redan vid sidan av, att sitta och orera. Det var ett helsikes gissel att man hade kommit överens med regeringen till en början, nu när man hade bestämt sig för att inte längre vara överens. Med valåret runt knuten krävdes ingen större intelligens för att dra slutsatsen att föraren för dagen hade bäst utgångsläge. Särskilt som försvarsfrågan oroade väljarna i ökande takt.

Telefonen ringde. Svenska Dagbladet ville ha reaktioner på regeringens efterfrågade nationella säkerhetsstrategi. Upplägget med bilen var praktiskt på det sättet. Det var bara att räcka över telefonen en i taget, och med tillräcklig variation ta avstånd från regeringens senaste försök till parlamentarisk samling. Så lätt skulle han inte få det, den käre Hultqvist.

Hans Wallmark hade dessutom ytterligare ett ess i rockärmen. Han skulle hota med att lämna överenskommelsen om Hultqvist vägrade lyssna, väl framme i Sälen. Men det var ingen idé att ta upp det, där i bilen. Även om de hade blivit goda vänner under åren i försvarsutskottet var de också konkurrenter. Efter ett par års solorace var det hög tid för Moderaterna att ta på sig ledartröjan igen.

Att Allan, just i dag, satt vid ratten betydde ingenting.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera