Krönika

Hälsningar från en lantis

Ann Heberlein synar fröjden i att förenas i fördömanden.

År 2016 avslutades med en präktig lantofobisk smocka, levererad av en av Sveriges största kvällstidningar. I en text med den fantasieggande titeln »11 störiga saker som alla småstadsbor gör när de kommer till Stockholm« drämmer Emelie Roslund till alla som är födda utanför 08-området.

Roslund sparar inte på krutet. Hon ger sina fördomar fritt spelrum och upphöjer sitt förakt för alla som inte förstår vilken sida av rulltrappan man ska stå på till en konstart. Det är nämligen en av de fasansfullt irriterande saker som lantisar gör sig skyldiga till. Vidare dricks det öl på Sveavägen (sunkigt), turistas i Gamla stan (pinsamt), okynnes-checkas in via FB alldeles för ofta (löjligt), shoppas på Mall of Scandinavia (herregud) och äts pasta på Vapiano (suck). Sammantaget är detta ovedersägliga bevis på lantisens underlägsenhet, dåliga smak och banala intressen.

Jaja. Det är ju för väl att det i alla fall finns en grupp kvar att håna, förakta och ironisera över. Människan har ett obotligt behov av att baktala andra för att uppleva gemenskap i den egna lilla flocken – en trivsam sysselsättning som dock har blivit allt svårare i takt med att allt fler blivit både mer lättkränkta och ängsliga. Akta dig för att uttala dig oförsiktigt om kvinnor, folk i förorten, homosexuella, muslimer, svarta, romer, samer, veganer, handikappade, EU-migranter, kriminella, asiater, terrorister, överviktiga, dyslektiker, psykiskt sjuka, småbarnsföräldrar och allergiker. Ett ogenomtänkt skämt eller en plump kommentar kan få förödande konsekvenser för ditt sociala liv.

Lantisar, i synnerhet om de är vita, av manligt kön och över femtio år är det däremot fritt fram att raljera över.

De är säkert också köttätare, bilister och gillar att skjuta både älg och varg (se där – några föraktliga grupper till). Alla vet att allt är deras fel – var det inte just den här gruppen som röstade på Trump? Riktiga miljöbovar är de också. Behöver jag nämna ordet »patriarkat«?

Låt oss alltså fröjdas över möjligheten att förenas, över köns- och rasgränser, i vårt gemensamma fördömande av den manlige lantisen.

En sak bara, från en lantis till nollåttorna – nej, vi hälsar inte på alla här på Österlen. Sluta med det. Ni framstår som lågbegåvade när ni ränner runt på bygden och vinkar till kreti och pleti.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera