Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Ingen kan gömma sig i Malmö

»Gangsterstaden« är offer för sin egen natur.

Thommy Berggren spelar en ung kille från Malmös välbeställda delar. Inger Taube en tjej från andra sidan Gågatan, stadens arbetarkvarter. De sitter på stadsbiblioteket och lyssnar på Vivaldi. Han undrar om hon gillar det hon hör. Hon svarar nej, och skickar tillbaka frågan.

– Ja, svarar Berggren allvarligt.

Det blir tyst varefter »Britt« ändrar sig och säger:

– Nu låter det bättre tycker jag.

Den klassiska scenen från Bo Widerbergs »Barnvagnen« används i arkitektpodden »Staden« för att beskriva det delade Malmö på 1960-talet. En kompakt stad, där tydliga gränser skilde människor och stadsdelar åt. Där man kunde leva sida vid sida, utan att särskilt ofta stöta på varandras världar.

Frågan har fått nytt liv efter den senaste mordvågen i Malmö. Det pratas om en segregerad stad där våldet har tagit över. Samtidigt visar en polisenkät att Malmöborna på senare tid känner sig allt tryggare.

Enligt kulturgeografen Per-Olof Hallin har situationen, inte minst i Rosengård, förbättrats tack vare bland annat ett mer proaktivt polisarbete.

Att det ändå smäller så ofta beror mycket på att Malmö är så litet till ytan, tror han.

– Det är en så kompakt stad där grupperingarna oftare stöter på varandra. I Stockholm och Göteborg är förorterna utslängda på långa avstånd från centrum och där är de kriminella nätverken även mer etablerade än i Malmö.

Stadsarkitekterna i Malmö ville förtäta hellre än bygga utåt. Det sparade dyrbar odlingsjord och byggde dynamik. Mellan folk. Och klasser. Men dessvärre också mellan stadens kriminella.

Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh har sagt att hon tänker fortsätta bygga staden inåt »för en levande och trygg stadsmiljö«.

Låt oss hoppas att hon även har en plan för bieffekterna.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera