Ekonomi

It-yran tillbaka

Miljarderna flödar till svenska startup-bolag.

Sverige må vara litet på jorden men är i världsklass när det gäller att starta bolag som rider på den digitala vågen. Ett hundratal svenska startup-bolag lyckades förra året ta in 20 miljoner kronor eller mer i nytt kapital.

Man kan diskutera om Spotify, med tio år på nacken, fortfarande är en »startup«, men oavsett hur man klassificerar musiktjänsten så är det fortfarande hetast av de svenska techbolagen. I våras gjorde bolaget en nyemission där det värderades till 75 miljarder kronor. Det placerar Spotify i topp inte bara i Sverige utan bland hela Europas så kallade unicorns (enhörningar), en beteckning för startup-bolag med ett värde över 1 miljard dollar.

På finansmarknaden uppfattas det nu snarast som självklarhet att Spotify börsnoteras under 2017.  Om det verkligen sker hänger dock på den allmänna marknadsutvecklingen och inte minst hur Spotifys försäljning och resultat utvecklas. Det gäller att sälja in sin story till investerarna just när kurvorna pekar rätt. För det haussade musikbolaget tjänar inga pengar ännu och det finns många branschbedömare som tvivlar på bolagets förmåga att generera högre uthålliga resultat. Bolaget möter  allt vassare konkurrens från aktörer som Apple, som ger rättighetsinnehavarna en ersättning på 73 procent av intäkterna, att jämföra med 70 procent för Spotify. Men även Amazon och Google, via sin videotjänst Youtube, vill in på musik-marknaden. Dessa resursstarka jättar har ju också möjlighet att korssubventionera sina strömmade tjänster. Samtidigt vill knappast de stora rättighetsbolagen, Universal, Sony, Warner och Vivendi att någon enskild strömningsplattform får för stor dominans.

Att det kan gå snabbt även utför visar Spotifys tyska – men svenskbördiga – kusin Soundcloud. Bolaget plockade in motsvarande 800 miljoner kronor i somras, med bland annat Twitter som finansiär. Under hösten och vintern har det kommit uppgifter om att såväl Spotify som Google har dragit sig ur ett köp av bolaget. Häromdagen varnade bolaget för att kassan håller på att ta slut. Likt många andra startup-bolag har Soundcloud svårt att omvandla sin trafik till intäkter.

Spelutvecklaren Starbreeze har genom sin dokumenterade förmåga att ta fram storsäljare plockat in drygt 800 miljoner kronor från bland annat koreanska Smilegate och Acer från Taiwan. Den börsnoterade kollegan THQ Nordic tog in 240 miljoner kronor i samband med börsintroduktionen i höstas. Men jämfört med tidigare svenska spelsuccéer som Mojang, med »Minecraft«, och King Digital Entertainment, med »Candy Cursh Saga«, som har köpts upp av Microsoft respektive Blizzard, så spelar båda dessa bolag i gärdsgårdsserien.

En annan het och mer teknikorienterad startup är skånska Neo Technology som utvecklar så kallade grafdatabaser. Bolaget tog in 320 miljoner kronor i november. Huvuddelen av pengarna kom från investmentbolaget Greenfiel som ägs av Ola Rollén, vd för börsjätten Hexagon (som hamnade på löpsedlarna då han häktades i höstas, misstänkt för insiderhandel i Norge).

Av de svenska startup-bolag som plockade in mer än motsvarande 2 miljoner euro, knappt 20 miljoner kronor, under fjolåret dominerade så kallade fintechbolag, som sysslar med finansiella tjänster. Så följde e-handelsföretag, men även hälsoappar var heta.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera