Krönika

Sjöfararnas och svenskarnas gamla favoritdryck

Axel Odelberg lyfter fram en något bedagad ­portugis som misshandlats i nykterhetens namn och förtjänar en andra chans.

»Tunnorna blev i stället ballast i segelskutorna, en misshandel som hade dödat de flesta viner, men som visade sig förädla madeiran.«

Storbritannien har Lands End, Portugal och Europa har Kap St Vincent – världsdelens sydvästligaste hörn. Längre i den riktningen tar man sig inte torrskodd. Där landet slutar störtar marken 50 meter lodrätt ner i havet. Gröna dyningar från fjärran stormar slår mot klipporna och far i luften som yrande skum.

Det flacka trädlösa landskapet är vindpinat och kargt. Få växter utom kaktus trivs, och definitivt inte vinrankor.

Ändå är denna dramatiska udde en plats intimt förknippad med en av vinvärldens stora, men i dag något bedagade celebriteter. Jag slår mig ner i en bar, beställer ett glas av den bärnstensfärgade vätskan och njuter av dess säreget brända och knäckiga smak medan jag tar in det storslagna kustpanoramat.

Där, någon kilometer åt sydost, låg för 600 år sedan ett byggnadskluster som var sin tids motsvarighet till rymdkontrollen i Houston. Det var härifrån 1400-talets epokgörande upptäcktsfärder över haven inspirerades och finansierades. Det var här globaliseringens krystvärkar satte in på allvar, initierade av den portugisiske prins som på svenska är känd som Henrik Sjöfararen.

Vid sitt ensligt belägna residens skapade han ett centrum för Europas sjöfarare, båtbyggare, geografer och astronomer. Han höll vetenskapligt hov där man förde samtal om geografi, båtbyggande och navigation. Det vin jag smuttar, madeira, är en produkt av den nya tidens djärva sjöfärder mot obekanta kuster.

Ön Madeira upptäcktes i epokens inledning 1419 (för andra gången eftersom ett gäng romare hittade dit något årtusende tidigare men glömde hur). Det vin man på prins Henriks anmaning började odla där 1423, var i begynnelsen odrickbart. Det var bitande surt och strävt. Tunnorna blev i stället ballast i segelskutorna, en misshandel som hade dödat de flesta viner, men som visade sig förädla madeiran.

Några seglatser i tropisk hetta fram och åter över ekvatorn gjorde underverk. I dag nås samma effekt med lagring några månader på land i så kallade estufas, värmestugor för vin med uppemot 50 graders temperatur. Vidare tillsätts extra sprit, så kallad fortifiering, för att öka vinets hållbarhet.

Från början introducerades flera olika druvsorter på Madeira; varav de mest kända är sercial, som används till ett torrt och friskt och fylligt vin, verdelho, som ger ett halvsött och ännu lite fylligare vin samt malmsey, eller malvasia, som är riktigt sött och simmigt.

Men 1860 började vinlusen härja och i dag svarar druvan tinta negra för mer än fyra femtedelar av skördarna. Förr använde producenterna de gamla druvnamnen på flaskorna som typdeklaration men numera finns en EU-bestämmelse som kräver att innehållet till minst 85 procent består av den druva som står på.

Fram till början av 1960-talet var madeira svenskarnas favorit bland viner, om man inte räknar brännvin . Sedan inleddes folkhälsokampanjen för att få svenskarna att spola kröken och då tycks även madeiran ha strukit med som ett slags collateral damage. I vår hälsobesatta tid bär madeira dessutom på två svåra handikapp: den är både spritstark och söt.

Prova gärna nedan föreslagna drycker. Madeira är väldigt gott. Medan du njuter kan du fundera över en av de senaste sex seklens stora gåtor: Varför kallades prins Henrik för Sjöfararen. Var det fjäsk eller ironi? Hans längsta segling gick över Gibraltar sund.

Axels bästa dryckestips 

J.H Goncalves,
100 kr (halvflaska), Nr 7805

En högklassig torr madeira på traditionell sercialdruva med smaker av russin, nötter, fruktaromer och ett stråk av sötma. Passar till det mesta. Alkoholhalten 19 procent gör den till ett snabbverkande elixir för den yrselsökande.

Vintry's Madeira Fine,
127 kr (halvflaska 76 kr), Nr 7882

En typisk madeira, god, söt och fyllig, passar till ost och ett koncentrat av den sorts födoämnen som LCHF-trenden bannlyst, såsom bakelser, bullar och desserter. Användes förr för att liva upp begravningar.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera