Utrikes

Folkets man tar sikte på Merkel

En bokälskare och före detta missbrukare gör höstens val i Tyskland mer intressant.

Valet av Martin Schulz som ny ordförande för de tyska socialdemokraterna, SPD, var knappast överraskande. Men det tyska politiska landskapet blir mer öppet och intressant inför höstens val till förbundsdagen. Schulz är populär, även utanför det egna partiet. Genom honom hoppas SPD ha en chans att utmana Angela Merkel och kristdemokraterna, CDU, i valet. Och Schulz har goda chanser. Företrädaren Sigmar Gabriel är en tragisk politisk figur. Under hans sju år som partiledare har SPD stadigt förlorat väljare, trots att han tog initiativ till flera konstruktiva reformer. Som vicekansler, en post som han behåller fram till valet, har han tvingats verka i skuggan av den starka Angela Merkel.

SPD:s opinionssiffror tar sig inte över de 25 procent som partiet fick i valet 2013, medan CDU:s opinionsnivå ligger stadigt kring 35 procent. Med ett sådant utgångsläge blir det svårt för Schultz att misslyckas, anser åtminstone hans partikamrater. Bara dagar efter hans utnämning förra veckan hade SPD fått 1 000 nya medlemmar.

En av Schulz fördelar är att han inte är belastad av de senaste årens inrikespolitik, som har försvagat Angela Merkel. Hon har kritiserats hårt för Tysklands generösa flyktingpolitik, landet har tagit emot 1,3 miljoner flyktingar de senaste två åren. Det anses ha stärkt det högerpopulistiska Alternative für Deutschland, AFD, som ökar i opinionsundersökningarna. Till och med regeringskollegan, vicekanslern, Sigmar Gabriel, gick hårt åt Merkel när han avgick som partiledare:

– Ingen annan kansler har bidragit till en så stor ekonomisk, social och politisk splittring, sa Gabriel och tillade att det var naivt att öppna landets gränser för ett okontrollerat antal flyktingar utan att rådgöra med någon men därefter kräva solidaritet av alla.

Merkels flyktingpolitik har smittat av sig utanför Tysklands gränser. Europeiska högerpopulistiska och främlingsfientliga partier har kunnat peka på landet som ett varnande exempel. Men här kan Schulz ha en fördel i sin gedigna erfarenhet från EU. Han har suttit i Europaparlamentet sedan 1994 och varit dess stridbare talman sedan 2012. Han är en parlamentariker ut i fingerspetsarna och vann i omröstningen av talman överlägset med över 400 av 612 röster. Hans mål har hela tiden varit att skapa ett mer demokratiskt och transparent EU och han har inte dragit sig för att kritisera de nationella regeringarna i ministerrådet.

Till skillnad från Merkel är Schulz en teamworker med förmåga att rycka med sig andra. En folkets man. Han läser mycket och hittar inspiration hos författare som John Steinbeck och Eric Hobsbawm. Han har också varit öppen om sina år som missbrukare i ungdomen.

Men trots Schultz folklighet och popularitet är det få som tror att SPD har en seriös chans att slå CDU i valet den 24 september. Angela Merkel kanske inte längre utmålas som Tysklands trygga moder, men hon är fortfarande populär. Och Martin Schulz har en svaghet i sin bristande erfarenhet av inrikespolitik. Hans möjlighet i valet är förmodligen att  plocka röster från AFD. Det är ett av hans absoluta mål, på samma sätt som han på europeisk nivå har arbetat för att dämpa de högerpopulistiska partiernas framfart i andra länder.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera