Inrikes

Den politiska frågan med nio liv

Vem vill egentligen ha vinster i väl­färden?

Det har blivit lite som med sommarkatter, det här med vinsterna i välfärden.

Allt verkade så bra till en början. Men för de borgerliga partierna har frågan visat sig vara krånglig, väljarna vill en sak och företagen en annan. För regeringen är det som skulle bli en tydlig höger-vänster-konflikt i stället en växande huvudvärk. Miljöpartiet har större problem, men regeringskollegan bryr sig desto mer.

Socialdemokraterna har målat in sig i ett hörn. Som politiskt slagträ har övervinster funkat utmärkt, men nu blir det svårare, när slagord ska bli till lagförslag. Som dessutom måste läggas fram till riksdagen innan höstbudgeten ska igenom.

Överenskommelsen med Vänsterpartiet är plötsligt svår att ta sig ur utan att eventuellt framkalla en regeringskris i höst. Det räcker med att SD och KD röstar på Moderaternas budgetmotion för 2018, om Vänsterpartiet inte röstar på regeringens. Och Vänsterpartiet röstar bara på regeringens budgetproposition om de är nöjda med lagförslaget om vinster i välfärden.

I ärlighetens namn är väl varken Anna Kinberg Batra eller Jonas Sjöstedt särskilt sugna på att kasta ut landet i en regeringskris ett år före valet.

Men den enda som verkligen framhärdar i att ta hem den här katten är ändå Vänsterpartiet. Förhandlingarna med regeringen pågår.

Frågar du Jonas Sjöstedt gör sig inga avgörande undantag från Reepalus vinsttak besvär. Frågar du vänsterpartister över lag är det ingen som har något emot att låta ett tydligt förslag falla i riksdagen för att sedan bygga valkampanj på vinstförbud.

Frågar du varför blir svaret mer svårtytt.

Vänsterpartiets förra valkampanj fokuserade helt på denna enda fråga. Valresultatet slutade i en uppgång från valet innan med 0,1 procentenheter.

Men än är det långt till hösten.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera