Krönika

Åklagarnas tjuvjakt på jägare

Gratis boende i slott är en skandal. Men låt grabbarna jaga i fred.

På en konferens jag modererade för några år sedan fanns en programpunkt med den svårtydda och samtidigt kittlande rubriken Financial forensics. En revisor från en stor firma berättade hur hon och kollegerna skickades när och fjärran för att utreda korruption, bedrägerier, mutor och förskingring. Den ena hårresande historien följde på den andra.

Jag minns särskilt den om en lokal byggare med en partner i kommunhuset. Medbrottslingen läckte anbudsofferter till byggaren så att denne kunde erbjuda lägst pris. Operationen var rätt raffinerad. Bland annat mixtrades det med ankomststämplar.

Enligt revisorn grasserar korruptionen i Sverige. Hon antydde att praktiskt taget varje kommun har ett kommunalråd eller en byggnadsnämndsordförande som har fått en pool eller en asfalterad garageuppfart i gåva av tacksamma lokala företagare, vanligen i bygg- och anläggningsbranschen.

Revisorn var intressant, kunnig och underhållande men jag misstänkte också att hon överdrev en aning för att marknadsföra sina tjänster. För financial forensic-experter gäller – som för alla konsulter – att om det inte finns något problem, så finns det inte heller någon efterfrågan på det de saluför. Men nu vet jag inte så noga längre. En tanke har tagit form efter avslöjandena om fulspel i bland annat Göteborgs kommun, arenabygget i Solna, Kriminalvården och nu senast Fastighetsverket; Sverige är kanske inte så förskonat från korruption som vi gärna vill tro? Förtjänar vi ens den där perenna placeringen i toppskiktet av Transparancy Internationals rankning?

Historien om Fastighetsverket, som TV4:s »Kalla fakta« avslöjade i förra veckan, har en klassisk härvas alla karaktäristika. En
högt uppsatt chef vid en statlig myndighet får i strid med reglerna en bostad i ett slott. Han medverkar till bluffakturering via en släkting och får sommarstugan fixad på skattebetalarnas bekostnad. En praktskandal, kort sagt.

När vi nu ändå har ångan uppe. Ska vi inte fjättra förre finansministern Anders Borg och finansmannen Fredrik Lundberg vid de mutanklagades skampåle också? Nej, det ska vi inte.

Den historien har nämligen ingenting med korruption att göra. Och den säger inte ett dyft om tillståndet i riket, annat än möjligen att vi har en åklagarkår som åtminstone fläckvis visar en generande omdömeslöshet.

År 2006 åtalades landshövdingen i Jämtland, Maggi Mikaelsson, för mutbrott av en övernitisk och publicitetshungrig åklagare. Mikaelsson hade deltagit i en jakt arrangerad av skogsbolaget SCA. Hon fälldes av tingsrätten men friades i både hovrätten och HD. Och Maggi Mikaelsson hade ändå ett offentligt ämbete när hon lät sig bjudas på jakt, till skillnad från Anders Borg.

Så länge inte Holmen överöser jägarna med ohämmad lyx går det inte att ha synpunkter – åtminstone inga vettiga sådana – på att ett skogsbolag anordnar jakter och bjuder in folk i sitt nätverk som företaget vill odla relationer med. Tvärtom. Det är en del av affärsverksamheten och alltså en skyldighet för bolagsledningen, snarare än ett försök att fiffla till sig avdragsgilla förmåner och skaffa otillbörliga fördelar genom att korrumpera omgivningen.

Det är svårt att förstå delgivningen av Borg och Lundberg, med tillgänglig information. Kanske är den ett bisarrt utslag av den svenska avundsjukan? Om inte alla blir bjudna på jakt så ska ingen bli det.

Men åklagarväsendet ska ägna sig åt att upprätthålla Sveriges rikes lag. Inte Jantes. Buss på Fastighetsverket. Lämna Holmen, Borg och Lundberg i fred.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera