Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Annielysen

Centerpartiet har en långsiktig strategi. Mest handlar det om att inte stöta sig med moderater.

När Annie Lööf valdes till Centerledare på stämman i Åre 2011 var det med ett massivt stöd i ryggen. Partiets stolta tradition av starka kvinnliga ledare skulle fortsätta in i framtiden.

– Jag har en långsiktig målsättning till 2022 på 20 procent, sa hon i sitt linjetal.

Centervännerna applåderade närmast frenetiskt.

Det är många som tagit fasta på det där nu, när Centern ångar på och vinner väljarstöd. Men för den som vill förstå vad som händer i Centerpartiet spelar dagdrömmar om 2022 mindre roll. Att siffersätta mål är för övrigt numera strikt förbjudet, det ska absolut inte göras externt, men heller inte internt. Partiet ska växa, lyder talepunkten.

Nu handlar det om att sopa upp missnöjda alliansväljare som inte vill att Sverigedemokraterna ska få mer politiskt inflytande, men samtidigt hålla Moderaterna på gott humör.

Det är en balansgång.

Mycket har hänt sedan festyran i Åre. Ett idéprogram togs fram, en partiledare lämnade poolen i Thailand och fick i stället se sitt parti djupdyka i opinionen. Men inte  ens när partiet var nere på 2,8 procent vek stödet internt för Annie Lööf. Nu är de uppe på tvåsiffrigt. Även om tanken är svindlande har den uttalats. Tänk om de går om?

Sådant skapar dålig stämning. Moderater pratar om ett centerpartistiskt krypskytte, ett målmedvetet snyltande på alliansväljare. Samarbetet allianskollegerna emellan liknar mer än något annat än dysfunktionell familj.

Det stora traumat utlöstes av kort hållna sms en onsdagskväll i januari, sedan dess har relationen varit iskall. Trots att det då var Annie Lööf som blev arg, har mycket sedan dess handlat om att blidka moderater. Att prata med centerpartister i dag är till stor del som att höra mer eller mindre smärtsamma utdrag ur någons familjeterapi.

– Det är som i alla sociala relationer i en familj. Det första man gör när man träffas efter att det har varit dåligt är inte att skrika till pappa att han är värdelös, om man vill hålla ihop, säger en källa.

Andra pratar om misstänksamhet och upprepade varningssignaler från de moderata korridorerna vid Mynttorget.

Det må vara så att det slutgiltiga målet för Centerpartiet inte främst är Alliansen utan att leda den, men just nu gör partiet allt för att tråckla ihop det skadade samarbetet. Politikutveckling av förslag om jobb, miljö och trygghet ska stå i centrum. Men finns det en risk att utspel kan uppfattas som att udden är riktad mot Moderaterna, avstår man hellre. Förslag som splittrar Alliansen och som tidigare hade släppts fram stannar i skrinet, tills vidare.

Viktigast just nu är att undvika att hamna i samma fålla som Vänsterpartiet. Annie Lööfs tydliga besked om att varken samarbeta med Sverigedemokraterna eller agera stödparti åt Socialdemokraterna har satt dem farligt nära. För att Centerpartiet inte ska hamna i evig opposition måste alliansen bli störst 2018.

Att förhandla med Stefan Löfven för att få igenom en alliansbudget är inte Annie Lööf främmande.

Att förhandla med Sverigedemokraterna verkar i samtal med centerpartister vara en utesluten väg framåt oavsett vad.

Frågan är om löftet att inte regera med Socialdemokraterna är lika oomkullrunkeligt. Eller som en centerpartist uttrycker det:

– Om alla partier skulle hålla vad de har lovat går det inte få ihop någon regering över huvud taget.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera