Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

I hörlurarnas frizon stör ingen

När vi inte orkar ta in mer kan vi skydda oss med hörlurarna, eller påta i trädgården.

Flygresor har fått en klosterlik kvalitet. Att befinna sig i ett flygplan på rutt är det enda giltiga förfallet för att inte svara i telefon, läsa sin e-post, eller twittra sin medvetandeström. Och de brusreducerande hörlurarna förvandlar medpassagerare och påstridig kabinpersonal till en komisk stumfilm.

Man ser de där hörlurarna allt oftare på annan plats: i bussen, på kaféet, på gatan. Bärarna förflyttar sig i en introvert, överjordisk rörelse på väg från en punkt i sitt eget medvetande till en annan.

»Noise cancelling« – ett upphävande av bullret och oljudet – är den engelska termen för det som på svenska blivit det mjäkigare »brus-reducering«. Och det gäller mer än hörlurar.

Jag stöter på allt fler i samhällsbärande klasser som har slutat läsa tidningen. Det var åratal sedan de brydde sig om tv:n. De har dragit slutsatsen att offentligheten riktar sig till någon annan än dem. Delvis för att en försvarlig del av offentligheten består av kändisar, skandaler och nakna rumpor som de inte har någon relation till. Delvis för att det övriga – Trump och Le Pen, Syrien och Irak, Fridolin och Birgitta Ohlsson, DN och Svenskan – är övermäktigt, bombastiskt, tröstlöst, parodiskt, mästrande, eller absurt. Ibland alltihop.

De har dragit sig tillbaka till den lilla världen. De är inte nödvändigtvis cyniker, de har bara tröttnat. På gastandet och det oförlåtliga tonläget. På uppläxningarna och det pedantiska felfinnandet.

Är man dramatiskt lagd kan man ana slutet på en civilisation i ordets bokstavliga bemärkelse – civis betyder medborgare. Är man optimist kan man kanske se fram emot en pånyttfödelse för de mindre samhällsarenorna: salongerna, kaffehusen, middagarna. Bara man tar av hörlurarna ibland.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera