Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Långkok på budgetmötet

Ny teknik flyttar köksbestyren in i mobilens appar.

Kokböcker om säsongens råvaror, ekokött och sundhet toppar säljlistorna med sina råd att laga mat från grunden. Trots att vi har mindre tid än någonsin att göra det. Det säger något om vår samtid.

Det gör också förra veckans nomineringar till DN:s Gulddraken och »White guide« 2017. Agrikultur och Ekstedt är två vedugnssprakande restauranger i Stockholm. Matlagning över öppen eld med säsongsanpassade råvaror. »En hyllning till matlagning innan elektricitet«, skriver Niklas Ekstedt på restaurangens hemsida. I veckan öppnade stjärnkocken Mathias Dahlgren en ny vegetarisk restaurang, Rutabaga. Namnet betyder kålrot och i en intervju med Fokus, strax före årsskiftet, avlivade Dahlgren myten att människor hinner laga riktig mat från grunden.

Men samtidigt som Gulddraken och »White guides« nomineringar tillkännagavs kom nyheten om vitvarukoncernen Electrolux förvärv av USA-baserade Anova. En miljardaffär. Industrisamhället industrialiserade maten. Informationssamhället industrialiserar matlagningen. Köksprodukter kopplade till molnbaserade appar ska hjälpa den vanliga människan att få tid att laga mat från grunden och bli stjärnkock i. Anovas uppkopplade hushållsmaskiner »Precision Cooker« är exempel på ny teknik som försöker lösgöra tid för vardagens måltider. Den tillagar enligt matlagningstekniken sous vide, vakuumförpackad mat i vattenbad, och eftersom den styrs med en app kan man påbörja matlagningen från jobbet till exempel.

Sverige är ett världens mest internettäta länder. Över 90 procent har internettillgång. I krogvärlden har traditionella menyer bytts ut mot digitala, appar sköter hämtmat, bordsbokning och betalning. Andra lösningar minskar matsvinn och barköer. Förutsättningarna finns för att ta digital kontroll även över hemmaköket för en sundare kosthållning och livsstil.

Såvida inte tekniken ökar den risk som verkar följa med varje ny skärm: det ohälsosamma stillasittandet.

Allt beror på vad användaren gör med tiden som tekniken frigör.

– Man kan ge sig ut och springa i stället för att vänta på att maten ska bli klar, föreslår Electrolux presschef Daniel Frykholm.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera