Inrikes

I robotarnas värld kan alla chilla

Vad gör vi när vårt arbete inte efter­frågas längre?

Ett övertygande svar på den frågan ger kanske inte prinsessan, men väl hela kungariket. Fråga bara Donald Trump. I den amerikanska valrörelsen lovade han strafftullar och upprivna handelsavtal – allt för att få tillbaka jobben till USA.

I Frankrike har presidentkandidaten Benoît Hamon presenterat sin lösning på samma fråga. Han ser framför sig en värld där allt fler jobb ersätts med robotar, och som svar vill han ge alla fransmän en basinkomst på 750 euro i månaden – utan motprestation. Förslaget ska finansieras med en skatt på samma robotar som snor jobben.

Medborgarlönen är en gammal idé. Redan Aristoteles sägs ha berört tanken, och 1796 presenterade den amerikanske revolutionären Thomas Paine ett system med basinkomst. Idén har därefter testats bland annat i Kanada och Indien. Senast ut att experimentera är Finland. Där får just nu 2 000 arbetslösa 5 300 kronor varje månad i bidrag från staten. Förhoppningen är det ska leda till att de nappar på korta påhugg, trots att inkomstskatten ökar när de kommer i arbete.

Men motståndarna varnar för det motsatta: Vem vill torka gamlingar i baken när man kan sitta hemma och casha in? Dessutom är ju medborgarlön förbannat dyrt!

I Sverige är medborgarlönsfrågan i princip död sedan Miljöpartiet strök den ur sitt partiprogram. Här har andelen med jobb ökat sedan 2006 – trots automatisering. Receptet, enligt ekonomen Stefan Fölster, har varit att det alltmer komplexa samhälle har krävt fler experter, samtidigt som skatten på arbete och företagande har sänkts.

Frågan är bara om politikerna har en plan för en fortsatt utveckling där robotarna blir ännu smartare. Vem vet, annars blir det kanske i Sverige som nästa experiment sker.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera