Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Krönika

Tips: Lite hyfs gör livet trevligare

Grälsjukan förpestar offentligheten.

Religion, politik, pengar. En gammal umgängesregel var att undvika just de ämnena. Nu är det nästan omöjligt att få folk inom den breda medelklassen att tala om något annat. Hur mycket kostar bostadsrätten? Trump, Trump, Åkesson. Till och med religionen, länge självdöd bland utbildade, svenska hedningar, har gjort comeback, i ett slags primitiv icke-teologisk form:

Är det något fel på islam? Ska man tillåta religiösa friskolor?

Umgängesregler är för det mesta resultatet av erfarenheter. Vissa beteenden har helt enkelt visat sig leda till ett trevligare liv än andra. Det utmärkande med triumviratet religion, politik och pengar är att det rör vid känsliga saker. Sådant som har att göra med djupa övertygelser, åsikter om hur medmänniskor bör styras, fattigdom och rikedom. Risken att oavsiktligt såra är stor. Risken att hamna i konflikt ännu större. Och, till skillnad från vad en del inbillar sig, bygger inte fungerande samhällen på att man alltid är brutalt uppriktig, oavsett tid och plats. Ett fungerande samhälle bygger tvärtom på att vi, för det mesta, inte söker konflikt med varandra.

Idén att man får ha vilka åsikter och föreställningar som helst, så länge man uppför sig korrekt, är djupt humanistisk. Den gör samtidigt tanken fri och vardagen uthärdlig. Det civiliserade sättet att hantera konflikter om religion, politik och pengar – för de måste förstås hanteras – är därför att göra det under särskilda former på särskilda platser. Och sedan gå därifrån, lägga oenigheten åt sidan, skaka hand med sin meningsmotståndare och byta ämne. Det är inte hyckleri. Det är hyfs. Motsatsen är inte ärlighet, utan dåligt omdöme.

Nu har vi en hel samhällssektor – sociala medier – som uppmuntrar till dåligt omdöme. Dess tonläge har smittat politiken. Och politiken har i sin tur trängt in i snart sagt varje diskussion, även i vardagen. I det arbetet går vänster- och högerytterligheter hand i hand. De senare misstar tölpaktighet för uppriktighet, de förra nöjer sig inte med korrekt agerade, de vill tvinga fram korrekta tankar också. Den gamla, totalitära devisen »allt är politik« har blivit verklighet. Grälsjukan förpestar offentligheten.

Tänk om vi kunde få tillbaka lite vanlig, enkel hyfs.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera