Ekonomi / Inrikes

Vinstvarning och maktskifte

Det stormar åter runt kursraketen Fingerprint Cards. I en ny bok berättas den osannolika historien om fulspelet som gav bolaget börsens sämsta rykte. Här är ett utdrag.

Under sommaren 2013 förstår Fingerprint Cards ledning, med vd Johan Carlström i spetsen, att bolagets försäljning under det andra kvartalet inte blir några 30–40 miljoner kronor som man tidigare pratat om, utan snarare landar på betydligt mer modesta 15 miljoner – i bästa fall 20.

»Om detta stämmer så kommer vi behöva dra ner prognosen rejält i Q3-rapporten«, skriver Carlström till styrelsen i ett mejl mitt i sommaren, den 12 juli.

Ännu mer konkret blir det tidigt på morgonen den 25 juli. Då öppnar bolaget loggboken – börsbolag för en sådan och antecknar där viktig, potentiellt kurspåverkande information och vem som har fått tillgång till den – och för in en notering om en »potentiell vinstvarning« för tredje kvartalet. En knapp vecka senare, torsdag den 1 augusti, efter att Stockholmsbörsen stängt har styrelsen med Christer Bergman, Urban Fagerstedt, Tord Wingren och Mats Svensson i sammanträde. I vanlig ordning är det ett telefonmöte. Övriga kallade är Johan Carlström och finanschefen Jens Reckman. I slutänden kommer även teknikchefen Jörgen Lantto och försäljningschefen Thomas Rex vara med.

Den viktigaste punkten på dagordningen är nummer 6 – Vinstvarning. Dagarna före mötet har kunden Crucial Tec slutligen bekräftat att bolaget behöver dra ner volymerna i en tidigare order. Fingerprint har kommit fram till att bolaget inte längre kan hålla vad man lovat och reviderar sina siffror. Försäljningsprognosen för helåret dras ner rejält, den halveras nästan. Nödvändiga nyanställningarna kommer också kosta.

Ännu en gång överraskas aktiemarknaden negativt av en vinstvarning från Fingerprint Cards. Aktien störtdyker till en början när börsen öppnar dagen efter, den 2 augusti. Som mest rasar den 18 procent, men redan efter några timmar vänder aktien upp igen. Fingerprint befinner sig i en uppåtgående spekulationstrend som drivs av något annat än krassa försäljningssiffror.

Flera av de som närvarade på styrelsemötet där vinstvarningen diskuterades har tidigare under sommaren sålt stora mängder aktier i Fingerprint. Frågan varför de sålde ska senare komma att stötas och blötas. Såväl Johan Carlström och Tord Wingren som Christer Bergman sålde under juli månad. I Carlströms fall handlar det om en försäljning på nästan 10 miljoner kronor som inte rapporteras till Finansinspektionen. Tord Wingren och Christer Bergman rapporterade däremot.

En annan som ser ut att ha förberett sig väl inför kursraset är den tidigare styrelseledamoten Anders Hultqvist. Han har vräkt ut hundratusentals aktier för närmare 20 miljoner kronor, både ur sin egen depå och ur fruns hos mäklarfirman Erik Penser.

Så fort vinstvarningen nått marknaden och aktien rasat börjar Hultqvist däremot köpa tillbaka aktier. När Hultqvist säljer den här sommaren har han redan avgått ur styrelsen och är därmed inte länge insynsperson.

Men han förnekar inte att han visste att bolaget gick knackigt.

Och det är fler som förekommer vinstvarningen. En känd Fingerprintinvesterare som är aktiv på Twitter och på olika aktiechattar säljer aktier och warranter – en slags optioner – för nästan 15 miljoner kronor. Även hen köper tillbaka aktier när kursen har stabiliserat sig.

De Fingerprint-aktier som omsätts på Stockholmsbörsen är röstsvaga så kallade B-aktier. Det finns även onoterade, röststarka A-aktier i bolaget. Och den här sommaren handlas det även med sådana. Den yttersta makten över Fingerprint är därmed på väg att stöpas om.

Först ut är Hans-Göran Stennert som säljer sina 60 000 A-aktier vid midsommartid. För dem får han totalt 3,6 miljoner. Johan Carlström och styrelseledamoten Mats Svensson står som köpare. Stennert har ägt aktierna via det Jersey-registrerade bolaget Tixtan, ett klassiskt skatteupplägg med fleralager mellan bolaget och dess verkliga ägare.

Ganska snart visar det sig att även Mats Svensson vill hoppa av. Det är ett lite mer delikat problem eftersom han har en så stor post. I början av juli är förhandlingarna i full gång. Varför Svensson plötsligt vill lämna är inte helt klart. Det talas bland annat om att han hittat en investering som ligger honom närmare om hjärtat och därför behöver pengarna. Själv berättar han aldrig vilken.

Johan Carlström är nu bara en affär ifrån att säkra makten i Fingerprint, men han kan inte ta hela Mats Svenssons post själv. Det har han inte råd med. En av de som bjuds in till diskussion är överraskande,men kanske ändå inte, styrelseledamoten Tord Wingren.

»Jag är väldigt tacksam och känner mig hedrad av att du ställde frågan till mig ang A-aktierna från Mats /---/ Jag behöver lösa penning frågan och det är inte helt enkelt. Har bundet det mesta«, skriver Wingren till Carlström den 4 juli.

Wingren frågar om han kan sälja sina 38 000 B-aktier i Fingerprint över börsen och använda pengarna som delbetalning för A-aktierna. Han vill också att Johan Carlström reder ut vad som egentligen är skillnaden mellan A- respektive B--aktier.

Carlström förklarar att A-aktierna inte är noterade och är belagda med hembud. Det betyder att de andra ägarna av A-aktier har förtur om någon vill sälja.

»Vi har bestämt att samtliga A-aktier ska ligga i Sunfloro AB till dess att vi säljer hela Sunfloro (när det nu blir)”, skriver Carlström.

Han förklarar också det förmånliga med att var och en av delägarna i Sunfloro i nästa led har sitt ägande i Sunfloro i ett aktiebolag – så kallat ask-i-ask-ägande – i stället för att ha det privat.

»Så försäljningslikvid delas skattefritt ut till respektive AB. Dock blir du föremål för 25 % skatt den dag du tar ut pengar ur ditt eget AB. Du kan ju dock köpa fastigheter mm i detta, men det vet du ju redan såklart«, påpekar Carlström.

I samma mejl avslöjas också att det pågår samtal med en av Stockholmsbörsens mest hyllade företagsledare om att han ska gå in i Sunfloro. »Ola [Rollén] är vd i Hexagon och har full access till Melker Schörlings nätverk«, skriver Carlström.

Han gör också sitt bästa för att lugna Tord Wingrens oro över att Fingerprint ser ut att behöva dra på sig ökade kostnader då mer personal måste anställas.

»Tycker inte du ska vara nervös. Vi har 150 Mkr i kassan och jag har muntliga löften från flera amerikanska mycket stora hedgefonder att när som helst ta 10 miljoner nyemitterade aktier i en riktad emission till marknadspris upp till 100 kr, dvs 1 miljard om kursen står i 100 kr.«

En diskussion om vilka som ska rekryteras framöver tar vid. Carlström skriver:

»Jag har sagt till Jörgen redan att det är 30–35 åringar, inte en massa 50-åringar som vi nu ska anställa huvudsakligen.  Unga hungriga, hårt arbetande, inte dyra, trötta chefer från gubbhyllan  …«

Tord Wingren undrar också om Scott Moody, medgrundare och tidigare vd på konkurrenten AuthenTec, skulle vara intressant att ha som rådgivare i Fingerprint. Varpå Carlström går i gång:

»Han är ansedd som en riktig asshole av flera av sina fd kollegor på AuthenTec och Alan Kramer som var vd på UPEK verkligen hatar honom.«

Carlström berättar att han tillbringat två dagar med Scott Moody i Paris i november i fjol och erbjöd honom att delta
i nyemissionen i december på 8,60 kronor. Men »Mr Moody« tyckte det var för dyrt och avböjde. Han ville bara betala 6 kronor.

»Jag behöver inte påminna honom om det, jag lovar  …«, avslutar Carlström.

Men alla är inte lika nöjda över att utomstående ska bjudas in för att dela på A-aktierna. Den transaktion som Carlström håller på att sy ihop verkar inte gå så smidigt. Det är uppenbart att det uppstår en fnurra på tråden mellan Lars Söderfjell och honom.

Lars Söderfjell verkar tidigt ha gett besked om att han är intresserad av 100 000 aktier, men ändrar sig till hälften för att sen ändra sig igen. Hans skriver till Johan Carlström:

»Vår kreditchef har lovat mig ett besked på upp till 3m (3 miljoner kronor, reds anm) innan måndag. Det är sannolikt min limit, sedan får vi se hur många aktier som kan köpas för det priset  …«

Svaret blir:

»Vi får hoppas på positivt besked då. Jag vet inte om det finns utrymme för mer än 50 000 aktier nu längre. Det är det antalet du har flaggat för och det som jag har tagit med i den beräkningen jag har gjort. Jag har nu Tord med på 100 000, samt starkt intresse från Ola på 200 000 aktier.«

Johan Carlström skriver till Lars Söderfjell att han själv kommer ta minst 310 000 aktier av Mats Svenssons post eftersom han vill ha egen majoritet i Sunfloro. Det är också ett krav från SEB, där han har lån, att han tar kontrollen i maktbolaget.

Det märks att Johan Carlström är lite irriterad och han låter förstå att det är han som fått erbjudandet om att köpa Mats aktier, men att han sen kollegialt hört sig för hos både Lars Söderfjell och Urban Fagerstedt, där den sistnämnde tackat nej. Sent på kvällen den 10 juli 2013 vill Lars Söderfjell sätta punkt i diskussionen för dagen. Han skriver till Johan Carlström från sin iPhone:

»Vi får prata imorgon. Jag orkar inte tjafsa nu. Men jag vill bara påminna om att vi har hembud.«

Det han vill ha sagt är att det är de befintliga aktieägarna som har första tjing på att köpa A-aktierna, inte Tord Wingren och inte Ola Rollén. Johan Carlström som är angelägen att vara på god fot med Lars Söderfjell förstår vinken och svarar: »No hard feelings!«

De indikationer som parallellt kommer om att det åter är sämre tider för bolaget sätter käppar i hjulet för ett slutförande av -förhandlingarna. På förmiddagen den 12 juli mejlar Johan Carlström till Mats Svensson med en kopia till Tord Wingren, Urban Fagerstedt och Lars Söderfjell med besked:

»Vi fryser affären med A-aktierna tills vi har full koll på läget. Om detta stämmer så kommer vi behöva dra ner prognoserna rejält«.

Carlström och Söderfjell verkar se situationen som ett utmärkt tillfälle att förhandla om priset med Mats Svensson.

»Givet osäkerheten kring outlooken känns ju priset på 50 som väldigt väl tilltaget, för att uttrycka det milt«, skriver Söderfjell.

»Beroende på hur det ser ut skulle jag kunna tänka mig formulera ett bud till Mats på 20–30 kr + 50% av en uppsida inom 6 månader, samt 25% av uppsidan nästa 6 månader. Eller något liknande«, svarar Carlström.

Lars Söderfjell går i mejlen också in i sin roll som kommunikationsrådgivare till bolaget när det gäller det stundande negativa beskedet till marknaden:

»Om vi ska gå ut med en VV anser jag att den bör läggas separat, så att vi får utrymme för att diskutera orsakerna till prognosförändringarna ordentligt. Och ’it goes without saying’ att du nog bör dämpa entusiasmen i vd-ordet i 2Q-rapporten en aning«.

Men Mats Svensson visar sig vara en betydligt bättre förhandlare än vad Johan Carlström och Lars Söderfjell trott. Prislappen på 50 kronor per aktie ligger fast. Under första halvan av augusti är parterna överens:

»Han var inte villig att förhandla alls och jag vill inte dra ut på detta då det ligger mycket i pajpen«, summerar Carlström i ett mejl till Lars Söderfjell. Han skriver att han tar 312 000 aktier själv och att Söderfjell får 60 000 om han vill ha dem. Ola Rollén har i sin tur blivit erbjuden att ta resten. Tord Wingren är inte längre aktuell att ha med i Sunfloro.

»Har resonerat med Tord om att det är bättre att han köper B-aktier, då vi inte kan ha tre personer från Sunfloro i styrelsen.«

Tord Wingren är klart besviken på Johan Carlströms vändning.

Att Ola Rollén, men inte han, får köpa A-aktier tror han beror på att Rollén har andra »muskler«. Lars Söderfjell är glad över att Ola Rollén vill köpa in sig och att Johan Carlström vill ha fler aktier.

Det finns en poäng med att inte utvidga ägarkretsen för mycket. Ola Rollén köper till slut 250 000 A-aktier för totalt 12,5 miljoner. Johan Carlström köper sina A-aktier mot ett kortare och ett längre reverslån till Mats Svensson, något som ska ha bestämts i sista stund, enligt Carlström. I och med transaktionen är han nu den absoluta maktfaktorn i Fingerprint. Om han inte redan var det tidigare.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera