saab

Saab – en riktig börsraket

Saab AB säljer inte vapen, om nu någon trodde det. I alla fall inte bara. Eller ens i huvudsak.

Försvarskoncernens mission är »att skapa trygghet för människor genom att överbrygga intellektuella och tekniska barriärer«, enligt hemsidan. Hur det går? Jo tack, bra. Efter en transportsträcka på ett decennium då försäljningen mest stod och stampade ökade Saabs omsättning med 15 procent till drygt 27 miljarder kronor förrförra året. I fjol växte intäkterna med ytterligare 5 procent. Det är i linje med bolagets långsiktiga mål. Och för 2017 väntas ännu högre tillväxt.

– Året har börjat helt okej, sa Saabs vd Håkan Buskhe i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg i förra veckan. Han räknar med att lönsamheten, marginalen, lyfter i år. Och han blir »väldigt besviken« om inte Saab når målet på 10 procent inom de närmaste åren.

Den allmänna optimism som omger Saab och hela vapenindustrin har inte gått börsen förbi. Bolagets aktie vaknade till för tre år sedan och kursen har dubblats sedan dess. Det är därmed en av de akier som har gått starkast på hela storbolagslistan. Tänk att något så till synes otidsenligt som vapen kan vara så efterfrågat. Och producerat i en moralisk supermakt som Sverige dessutom. Fast att det skulle bli så var ingen självklarhet.

Vill du läsa hela artikeln nu?

Det här är ett utdrag från en artikel publicerad i ett nummer av Fokus. Om du vill få full tillgång till artikeln och hela tidningen digitalt, välj det alternativ som passar dig bäst.

Prenumerera på Fokus!

Fokus, 144 kronor per månad!