I år är det Århus tur att skina

Text: Henrik Allesson

Bild:  Henrik Allesson, Lea Sjögren

Från världsmetropolen Köpenhamn ligger Århus bortom horisonten. Men i år står tronen och svajar – lillebrorsan är krönt till europeisk kulturhuvudstad 2017.

Invigningen direktsändes i dansk television och i år satsas det runt 600 miljoner kronor på kulturarrangemang i regionen.

Konstmuseet Aros är kulturårets centrala punkt. Den danska konstnären J.F Willumsens mer traditionella tavlor fyller en våning medan utställningen No man is an island – the satanic verses är en mix av utmanande verk av konstnärer från olika tider. Nu i maj har museet ett särskilt Grönlandstema. Aros sista utpost mot himlen är Ólafur Eliassons regnbågspromenad. Det är första soliga morgonen på en vecka och härifrån vecklar staden ut sig genom glasrutornas skiftande färgskalor. Vi är en liten samling som redan tagit oss upp hit. Några är uppenbara turister, andra tycks vara aarhusianer ute på romantisk otta.

På Kunsthal Aarhus, några hundra meter bort, ger den ljusa entrén ingen föraning om den schweiziska konstnären Thomas Hirschhorns outhärdliga kollage, med bilder på lemlästade människokroppar och pixlade utklipp från modemagasin.

Det tar bara en kvart att gå från konsthallen, längs Åboulevarden, in mot centrum. Tidningen Weekendavisen utnämnde nyligen Århus till fotsulornas huvudstad och det är inte svårt att förstå varför. Stadskärnan är sällsynt fri från tung biltrafik.

Vik av förbi Møllestiens färgrika fasader från 1800-talet och vidare mot Latinerkvarteret. Här är det lätt att förvilla sig bland de krökta kullerstensgatorna. Det är tätt mellan restauranger, barer och kaféer och ofta ryms dessa i samma lokal.

Café Englen är ett sådant ställe. På dagarna befolkas det främst av kaffedrickande studenter, men mot kvällen sker en smygande förvandling och snart märker du att du befinner dig i en vinbar med parisisk känsla. Drick ett glas portvin eller prova stans bästa burgare.

Danskarna kallar Århus för smilets by och på ölhaket Fermentoren, på Nørregade, är majoriteten av leendena inramade med ansiktsbehåring. Här finns ett trettiotal ölsorter på kran och personalen är beredda på att snacka om öl hela kvällen.

Ett lockande alternativ är att ta sig till restaurangen St. Pauls Apothek på Jægergårdsgade, på andra sidan järnvägsstationen. Här serveras tre- -eller femrätters med tillhörande cocktailmeny. Glöm inte att boka bord.