Ett opålitligt folk

Text:

Det började i klimatpolitiken. Tanken var enkel: Är det rimligt att vänta in alla dessa fega, folkvalda politiker? Kommer de någonsin att våga ta de radikala grepp som krävs för att rädda jorden?

Demokratin blev, i den tankefiguren, ett hot mot mänskligheten. Upplyst despoti lockade.

Sedan kom brexitomröstningen. Och valet av Trump. Nu duggar de demokratikritiska inläggen tätt. De kommer inte från obskyra ytterkanter, utan från samhällsetablissemangets mitt.

Flera aktuella boktitlar drar åt samma håll. Georgetownprofessorn Jason Brennans »Efter demokratin« (Timbro) har originaltiteln »Against democracy«. Brennan vill ha någon form av intellektuellt elitstyre, snarare än demokrati. Belgaren David Van Reybrouck har skrivit »Against elections«. Undertiteln är »The case for democracy«, men författaren vill helst skrota allmänna val och skulle hellre se ett styre genom ett slags jurytjänst för medborgare som väljs slumpvis. Och så vidare.

Motargumenten kommer från marginalerna. Den gamle trotskisten Mick Hume, nu ett slags marxistisk anarkolibertarian, angriper i »Revolting«, samhällseliten för att vilja urholka demokratin. Britten David Goodhart – som kallar sig »postliberal« och har vittnat om hur hans frispråkighet fått honom utkastad från värmen i etablissemangsmitten – gör en mer analytisk avklädning av etablissemanget i »The Road to Somewhere«.

Demokratikritiken från finrummen ekar av Brecht: det är dags att välja ett nytt folk. Men den syrligheten fångar inte hela problemet. Demokrati kan trots allt se ut på fler än ett sätt och behovet av att diskutera grundläggande konstitutionella frågor är stort.

Det visar inte minst presidentvalet i Frankrike: det centrala var inte att Le Pen förlorade, utan att ingen kandidat kom från de etablerade partierna och att andelen som inte röstade, eller röstade blankt, var rekordstor.

Etablissemangets demokratikritiker är inte ofarliga. Men diskussionen om förändringar som återskapar förtroendet för politikens processer är nödvändig.

Nu är det åter dags för Bäst att Bo. Passa på att ta en titt på hur din egen kommun står sig i de över fyrtio avseenden som Charlotta Mellander och hennes forskargrupp från Handelshögskolan i Jönköping har granskat.

Text: