Veckans bråk: Hatare och hetsare

Text:

»Arpi, Hakelius, Teodorescu uppmanar nu till hat och krig, och då givetvis inte bara mot terrorismen utan mot islam. Bush all over again«, skrev Aftonbladets ledarskribent Jonna Sima på Twitter. Hon hade i texter av de tre nämnda läst att det var begripligt att reagera med ilska på terrordåd som det i Manchester. »Du ljuger. Jag har inte uppmanat till krig mot islam. Visa mig var jag har gjort det eller ta tillbaka din tweet«, svarade Ivar Arpi, som skrev att han lusläst Johan Hakelius och Alice Teodorescus texter. »Ingen av dem, eller jag, har sagt att man bör hata. Ingen av oss har förklarat krig mot islam. Det är något Jonna Sima på Aftonbladets ledarsida hittar på. Du har alltså inte ens läst min text innan du skriver att jag förespråkar hat och förklarat krig mot islam?!« Alice Teodorescu hotade med att anmäla Jonna Sima för förtal om hon inte kunde presentera någon källa: »Jag börjar tröttna på alla lögner och som du vet har jag haft väldigt hög tröskel«. Vänsterpartiets riksdagsledamot Ali Esbati twittrade att Teodorescu var en »högerextrem hetsanförare«, en grupp som »måste bilda vår samtids mest lättkränkta subkultur«.

Teodorescu svarade: »Om detta är nivån från en folkvald, vad ska vi då förvänta oss från anonyma nättroll?« Statsminister Stefan Löfven riktade en uppmaning om språklig besinning: »Vi är farligt ute i demokratin om vi hela tiden ska trigga mer och mer, och använda hårdare och nedvärderande uttryck«. Uppmaningen fick inget gehör. Sima var tyst, men bråket rullade på.

Expressens reporter Niklas Svensson skrev en artikel om Esbatis tweet. Esbati svarade att det var väntat eftersom »nazistiska« Nyheter Idag redan skrivit en sådan artikel och »det numera är en betydande inspirationskälla för den helikoptrande superlajvreportern«. Svensson svarade: »Vad jag inspireras av vet förstås Esbati ingenting om«.