Att döda sitt barn

Text: Mats Fahlgren

»Oförlåten« handlar om fyra föräldrar som begått det mest skamliga av misstag. De har glömt sitt barn i bilen så att barnet dött av värmeslag.

– Ett sådant minnesfel kan hända vem som helst, säger en hjärnforskare i filmen, som är gjord av Frida och Lasse Barkfors.

För några år sen gjorde duon den pris­belönta »Pervert­ Park«, om en trailer­park i Florida för dömda sexförbrytare.

– Under arbetet med »Pervert Park« blev Lasse och jag föräldrar, med allt vad det innebär av glädje men också rädsla och oro för vad som kan hända ett litet barn, säger Frida Barkfors.

Ungefär samtidigt läste paret om en pappa i Eslöv som glömde sitt barn i bilen med följd att barnet dog.

– Vi ställde oss frågan hur det kunde hända. Hur var det möjligt? Vi har en dragning till sånt vi inte helt förstår, för att utforska det, säger Frida Barkfors.

Paret bestämde sig för att göra en filmtrilogi om sociala stigman. Hur lever man vidare efter att ha orsakat sitt barns död? Hur står man ut med det outhärdliga?

I Sverige är det mycket ovanligt, men i USA – med en annan bilkultur och varmare klimat – avlider varje år 30–50 små barn av värmeslag, sedan de glömts kvar i bilens baksäte.

Statistiken visar också att de som glömmer är »vem som helst«: Forskare, socialarbetare, byggnadsarbetare, revisorer, soldater, lärare, präster och barnläkare. Högutbildade och lågutbildade, kvinnor som män.

Hjärnforskaren David Diamond säger i filmen att den som är kapabel att glömma mobilen, nycklarna eller en kaffemugg på biltaket också är kapabel att glömma sitt barn.

– Självklart är det en stor känslomässig skillnad mellan min mobil och mitt barn, men hjärnan gör ingen skillnad när den sorterar och styr våra minnen, säger Frida Barkfors.

Föräldrarna berättar öppet och naket om sorg och saknad, skuld och skam och omgivningens reaktioner. En av dem, Doug, fick mycket stöd.

– Människorna runt Doug och Diana uppträde exem­plariskt; pratade och stöttade, säger Frida Barkfors.

Alla fyra i filmen åtalades för sin glömska. Tre friades eller fick lindriga straff, den fjärde är Antonio, invandrare från Peru. Han glömde inte sin dotter i bilen, utan lämnade henne där – med nervevade fönster – i avsikt att komma tillbaka snabbt. Men så blev det inte. Antonio dömdes till 20 års fängelse.

Oförlåten visas i SVT2 torsdag 12 oktober, samt på Hagabion i Göteborg från fredag 29 september, under sin engelska titel »Death of a Child«.

Text: Mats Fahlgren