Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Kristersson lyfter M till näst största parti

Ny opinionsmätning indikerar en Kristersson-effekt.

Moderaternas väljarstöd har stigit med 2,2 procentenheter till 18,7 procent. Det gör dem därmed till Sveriges näst största parti, enligt opinionsundersökning av Aftonbladet/Inizio.

Väljarna kommer framför allt från Sverigedemokraterna som backar med 2 procentenheter och landar på 17,9 procent.

– Men det är över 330 dagar kvar till valet, så mycket arbete återstår. Jag tror många väljare är trötta på det som upplevs som en gnällig politisk debatt och att det finns en efterfrågan på ett mer vuxet samtalsklimat. Det ska vi bidra till, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer till Aftonbladet.

Läs mer: Den blå kameleonen

Även Socialdemokraterna går framåt och ökar med 1,3 procentenheter till 30,1 procent. Det är första gången sedan februari 2015 som partiet hamnar över 30-procentsträcket i Inizios mätningar.

Centerpartiet ligger på 11,5 procent och Vänsterpartiet får 6,6 procent. De andra mindre partierna har det dock svårare.

Både Miljöpartiet och Liberalerna hade åkt ur riksdagen om det hade varit val i dag. Kristdemokraterna ligger strax över 4-procentsspärren och får 4,4 procent.

Aftonbladet/Inizio undersökning är en självrekryterad webbpanel och baseras på 5 794 intervjuer under perioden 3 oktober-9 oktober 2017.

Läs mer:

Johan Hakelius: Kan Kristersson återuppväcka diskussionen?

Det våras för nygamla Moderaterna

Läs nästa artikel
Video: Read Proof Sharing

Nu lanserar Fokus ”Read Proof Sharing” – ett nytt sätt att dela med sig av nyheter på.

KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera