Rapport från en Nobeldörr

Text:

Bild: ANDERS WIKLUND/TT

Börshuset, Gamla stan, torsdagen den 5 oktober klockan 11.25: En dörr öppnas på den andra våningen och ut kommer den före detta ständige sekreteraren Horace Engdahl. Han bär en mörk kostym som han matchat med en lika mörk, närmast bister, min. Han går med snabba steg rätt över trapphuset och in i ett rum på andra sidan. I rummet som han just lämnat torde den nuvarande ständige sekreteraren Sara Danius vara instängd. Utanför rummet står en vakt. Han ser åtminstone ut att vara på gott humör.

11.28: Kamerorna är uppriggade i den stora sal där 2017 års Nobelpristagare i litteratur strax ska tillkännages för världen. Journalisterna är redan där, kulturredaktörerna också och nu – med en halvtimme kvar - är det dags för de stora tidningarnas kulturchefer att ansluta sig. Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg hastar in. Dagens Nyheters Björn Wiman kommer in och passar på att ta en bild på kamerauppställningen framför scen. Det är som på konsert fast kravallstaket är av trä. Det är en högtidlig stämning i rummet. Allas blickar är riktade mot en scen som byggts upp längs med ena kortväggen. Ingen trängs. Värdighet råder.

12.37: Sorlet fyller salen. Det småpratas om vem som antas få priset. Alla nämner samma namn. Alla har läst samma förhandsrapporter. Ingen vågar avvika från oddsen.

12.45: Klassisk musik fyller lokalen. Det är som blandbandet som alltid rullar innan rockstjärnan går på scen. Fast här finns tyvärr inget merchandisestånd och tack och lov inga roddare som testar mikrofonen. På en låst dörr sitter ett vitt A4-ark (ohålat) med texten »626 300 Mhz«. Det är frekvensen som det är förbjudet att koppla upp sig på. Stämningen är god.

12.48: En herre i kostym går upp på scen och fram till dörren som om tolv minuter ska öppnas av Sara Danius. I hand har han en gammal nyckel. Han vrider om låset. Fiolerna ökar i intensitet.

12.55: Sorlet upphör av sig själv. Tystnaden sänker sig. Sammankomsten kräver sin högtidlighet. Fotograferna testar inställningarna en sista gång.

12.58. Den enda som hörs är Sveriges Radios Roger Wilson som står längst framme vid scen, redo att vara den första som får en kommentar från den ständige sekreteraren, som just gått ut i sändning.

13:00. En klocka slår ett slag. Dörrarna öppnas av Sara Danius. Iförd en mörkgrön knytblus av siden och en svart plisserad kjol kliver hon ut på det provisoriska podiet. Hon läser upp Kazuo Ishiguros namn och motiveringen på svenska, engelska, franska och tyska. Sedan ett tack innan Drottningen av svenskt kulturliv kliver ned från scenen redo för att beta av intervjuer. Reaktionerna i salen är blygsamma.

13.02: Herren i kostym kommer med nyckeln och låser dörren. Årets tillkännagivande är över. Ishiguros namn fanns inte med bland de mest tippade och förståsigpåarna hade fel. Ordningen är återställd. Runt Sara Danius högra handled hänger ett tjockt guldarmband med en medalj på som darrar när hon pratar. Valet av pristagare är okontroversiellt. Svenska Akademien kan ta det lilla lugna ett tag framöver.