2 december – 8 december 2017

Text: Johanna Kronlid & Leon Nudel

Bild: TT

Inrikes

2/12 | Polis skadad av nazister

En polis skadas lindrigt vid en nazistdemonstration på Medborgarplatsen i Stockholm. Nazisterna hade inget tillstånd och det uppstod bråk när motdemonstranter dök upp. En person greps, misstänkt för våld mot tjänsteman.

3 /12 | Överlever bocken?

Den världsberömda julbocken i Gävle invigs med fyrverkerier och sång. Bocken har bränts ner 30 gånger genom åren och vandaliserats sju gånger. Nu sägs bevakningen vara bättre.

4/ 12 | Åtta av tio uppger fel ålder

Migrationsverket har beslutat om åldersbestämning i 5 700 fall av ensamkommande. Rättsmedicinalverkets undersökningar visar att 79 procent uppgett för låg ålder. 430 personer fick sin uppgivna ålder nedskriven.

4/12 | M upp, MP under spärren i SCB:s stora undersökning

Om det vore val i dag skulle Miljöpartiet inte komma in i riksdagen, visar SCB:s mätning i november. Nedgången jämfört med senaste mätningen i maj, då MP fick 4,5 procent, är statistiskt säkerhetställd. Moderaterna ökar till 22,2 procent och återtar positionen som näst största parti. Sd minskar, liksom KD som hamnar under riksdagsspärren.

S 32,6 procent (31,1)

M 22,2 (18,1)

SD 14,8 (18,4)

C 9,5 (11,3)

V 7,0 (6,3)

L 4,2 (5,0)

MP 3,8 (4,5)

KD 3,1 (3,2)

Övr 2,6 (2,2)

Allianspartierna: 39,2 procent

Rödgröna: 43,4 procent.

5/12 | Människohandel i Skåne

Sex personer anhålls i Skåne för människohandel.  Det handlar om organiserat tiggeri. Cirka 20 personer från Bulgarien som kan ha utsatts för människohandel har omhändertagits. Tre personer har häktats, två av dem har gripits i Bulgarien.

6/12 | Integrationsplikt i Vellinge

Vellinge kommunfullmäktige beslutar om vissa krav på nyanlända som villkor för försörjningsstöd. De ska bland annat göra framsteg i undervisningen, svenska för invandrare samt gå godkänt i en kurs i samhällsorientering.

7/12 | Södertörns varg får skjutas

En vargtik har befunnit sig på Södertörn, söder om Stockholm sedan i somras. Nu har länsstyrelsen beslutat att vargen får skjutas. Vargen är försedd med sändare och har beskrivits som allt mer oskygg och nyfiken.

8/12 | Urban Ahlin anklagas för sexuella trakasserier

Socialdemokraterna kallar in en oberoende konsult som ska utreda anklagelser mot talmannen Urban Ahlin, (S). Ahlin har anklagats för sexuella trakasserier och en mobbande ledarstil, enligt uppgifter i Dagens Nyheter.

8/12 | Moderaterna vill lösa tiggeriet

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att han vill hitta en bra kompromiss tillsammans med regeringen vad gäller tiggerifrågan i Sverige. Moderaterna röstade igenom ett förbud mot tiggeri på sin partistämma i höst.

Utrikes

3/12 | Nordkoreas kärnvapen 

Nordkorea har förklarat sig som kärnvapenmakt efter att landet genomfört en ny testskjutning. De är nu kapabla att ”nå hela USA:s fastland”. I slutet av veckan kontrade Trumps säkerhetsrådgivare HR McMaster genom att säga på ett säkerhetsforum att risk för krig »ökar varje dag».

5/12 | Tillersson träffar EU

USA:s utrikesminister Rex Tillerson träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström och andra kollegor i Bryssel.

6/12 | Grattis Finland, 100 år.

Finland firar att de för exakt 100 år sedan, den 6 december 1917, blev självständigt.

6/12 | Metto är årets person.

Metoo-rörelsen, eller ”de som bröt tystnaden” är årets person enligt tidsskriften Time Magazine. – Detta är den snabbast växande sociala förändring vi har sett på årtionden och det började som en individuell handling av hundratals modiga kvinnor – och några män också – som trädde fram för att berätta, säger tidningens chefredaktör Edward Felsenthal till NBC

7/12 | Trump flyttar ambassad till Jerusalem

Donald Trump har erkänt Jerusalem som Israels huvudstad och kommer flytta ambassaden om två år. Beskedet har trappat upp oroligheterna mellan Israel och Palestina. Hamas uppmanar till en tredje intifada. USA kan förvänta sig ”starka invändningar” från Margot Wallström.

8/12 | Storbritannien och EU överens

Skilsmässan är i princio färdig mellan EU och Storbritannien. Nu startar den svåra fas 2: att sy ihop relationen.

8/12 | Ljusglimt för Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommer att träffa SPD:s Martin Schulz på onsdag för samtal om en möjlig nästa regering. Socialdemokraterna beslutade dagen innan att Schulz har mandat att inleda ”förutsättningslösa samtal”.

Text: Johanna Kronlid & Leon Nudel

Bild: TT