Kvinnor med ansikten

Text:

Bild: DANA GOLDBERG/CREATIVE COMMONS

En israelisk poet, i kombination med en prisad israelisk manusförfattare och regissör, hör till dem som kan titulera sig som vår tids Ingmar Bergman. »Death of a poetess« är Dana Goldbergs andra film, och med närbilder på två kvinnors ansikten rullar hon upp en berättelse om den ena kvinnans sista dag i livet. Filmen har hon både skrivit och regisserat tillsammans med en av Israels mer experimentella poeter, Efrat Mishori, som själv kallar sig för »antipoetisk poet«. Resultatet, ett svart och poetiskt kammarspel som prisades för bästa kvinnliga skådespelarinsats på sommarens filmfestival i Jerusalem.

I år har det gått 100 år sedan vår egen demonregissör föddes. Det uppmärksammar förstås Göteborgs filmfestival, 26/1–5/2, bland annat under den årliga internationella Ingmar Bergman-tävlingen. Bland de åtta bidragen finns inte ett enda nordiskt. I stället kommer de flesta av de utvalda regissörerna från länder i Asien och Mellanöstern. Sju av de åtta filmerna är regisserade av kvinnor.

Även i sydkoreanska Jeon Go-Woons film »Microhabitat« står en kvinna i fokus. 31-åriga Miso lever för sina cigaretter och när priset höjs är hon beredd att ge upp allt för att fortfarande ha råd med sin last.

Två europeiska bidrag deltar i sektionen: Belgiska Ruben Desiere (den enda manlige regissören i tävlingssektionen) har gjort en film, »The flower shop«, om en bankkupp med tre romanitalande slovaker i huvudrollerna och Bryssel som spelplats. Franska Cristina Pinheiro berättar i »Menina« självbiografiskt om hur det är att växa upp i en portugisisk familj i södra Frankrike.

8 bidrag till Ingmar Bergman International Debut Award:

»Death of a poetess« av Dana Goldberg & Efrat Mishori, Israel.

»The flower shop« av Ruben Desiere, Belgien.

»Menina« av Cristina Pinheiro, Frankrike.

»Microhabitat« av Jean Go-Woon, Sydkorea.

»Ava« av Sadaf Foroughi, Iran.

»Dead pigs« av Cathy Yan, Kina.

»The Blessed« av Sofia Djama, Algeriet.

»Malila: The farewell flower« av Anucha Boonyawatana, Thailand.