Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Lars Ohly lämnar V i protest

Slutar efter metoo-anklagelser.

»Det är en stor sorg för mig att jag nu tvingas ut ur det parti jag tillhört och arbetat för så länge«, skriver Vänsterpartiets förre partiledare Lars Ohly på SVT Opinion.

Bakgrunden är att han blivit uthängd i samband med metoo-kampanjen och avstängd från partiet.

»När jag i ett telefonsamtal med biträdande partisekreteraren fick veta att jag inte var välkommen på partiarrangemang trodde jag att jag var utsatt för ett bisarrt skämt. Ännu mer trodde jag att hon skojade när hon sa att jag ju ’kunde bli sjuk’ under partikongressen så behövde ingen få veta att jag var portad. Jag svarade ’som de gjorde i Sovjetunionen, menar du?’«

Ärendet mot Lars Ohly polisanmäldes och blev nedlagt. Han riktar stor kritik mot partiets hantering där han menar att ingen har valt att lyssna på hans version, samt att en intern utredning inom Vänsterpartiets uteblivit.

– Partiledaren har kallat mig förövare. Det gränsar närmast till förtal, säger han till Ekot.

»Det är tråkigt att Lars Ohly väljer att lämna Vänsterpartiet och ingenting vi varken krävt eller önskat. Lars Ohly har varit en viktig person i vårt parti och jag beklagar att han inte velat möta vår önskan om att värna den utsatta kvinnan genom att han en tid framöver undviker partiarrangemang«, säger Hanna Gedin, biträdande partisekreterare, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Johan Hakelius: I Ohlys försvarstal ligger redan embryot till Talarforums nästa succénisch

Erik Fichtelius: Så bli metoo partipolitik

Ur arkivet: Operation »Rädda Lasse«

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera