Pillertrillaren misstänkt för insiderbrott

Text:

Bild: ANDERS WIKLUND / TT

 Finansmannen Anders Lönners solskenshistoria, från fängelsedom till börs-vd som sålde läkemedelsbolaget Meda, skrev Fokus om för två år sedan.

Nu är han misstänkt för insiderbrott tillsammans med en annan person, skriver Dagens industri. Bakgrunden är att företaget Karo Pharma sålt 3 miljoner i läkemedelsbolaget Oasmia där han satt som styrelseordförande. Några dagar innan försäljningen lämnade han ordförandeskapet, samtidigt som aktien sjönk dagen efter försäljningen på grund av en svag kvartalsrapport.

Läs mer: Pillertrillaren

»Ja, jag varit på förhör och det föreligger en förundersökning (…) Självklart ställer jag mig helt frågande till det här. Ingen har ju haft någon vinning av detta «, bekräftar han i ett mejl Dagens industri. 

Till råge på allt har Skatteverket valt att upptaxera honom med över en halv miljon kronor, rapporterar Expressen. Skatteverket menar att Lönner inte deklarerat för en garanterad ersättning i läkemedelsbolaget Karo Pharma på cirka 17 miljoner kronor där han är arbetande styrelseordförande.

Om två månader förväntar sig åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten att väcka åtal för insiderbrott. Då kanske ytterligare ett kapitel kan läggas till i den Hollywoodklingande historien om en finansman som sänktes och tog sin revansch – för att sedan falla igen.

Läs Fokus reportage »Pillertrilllaren« om Anders Lönner här.