Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Ekonomi

»Hög risk« i Northvolts miljoninjektion

Osäkert om de kan betala tillbaka miljonlånet till EU, rapporterar Dagens industri.

Northvolt med batteritillverkarens vd Peter Carlsson i spetsen har fått stor uppmärksamhet under det gångna året. Han har bland annat kallat projektet för »den största industrisatsningen i modern tid«, men kapitalet har lyst med sin frånvaro.

Läs mer: Saknas laddade 40 miljarder

I måndags kväll säkrade Northvolt en finansiering på 520 miljoner kronor från Europeiska Investeringsbanken (EIB) till demoanläggningen i Västerås som ska påbörjas i mars. När projektet skulle dras inför bankens styrelse var de tydliga med att det finns en hög risk att pengar kommer att gå förlorade, skriver Dagens industri.

– EIB hade en väldigt grundlig genomgång, mer grundlig än vad man normalt har, säger Eva Haghanipour, chef på Finansdepartementets enhet som arbetar med internationella finansiella institutioner, till DI.

Och fortsätter:

– Det var ingen diskussion om risk, men däremot var det en extra noggrann presentation från EIB av det här projektet, där man förklarade att det är ett högriskprojekt, men att man hade tagit hand om riskerna genom en garanti. Det fanns ingen i styrelsen som hade några frågor eller kommentar kring det, säger Eva Haghanipour.

Läs mer: Laddat för kapplöpning 

Lånet har blivit godkänd av en enig styrelse. Det är första gången sedan 2011 den svenska staten ställt sig bakom ett EU-lån. Då gick lånet till Saab Automobile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera