Håll fast en kort sekund

Text:

Jag har inte läst självhjälpsböcker sedan jag läste en som gav mig rådet att spara tid genom att sluta läsa självhjälpsböcker. Av det skälet är jag inte säker på om den gamla amerikanska tumregeln "tänk positivt, så händer positiva saker" fortfarande gäller. Av det lilla jag hört om det som för stunden är inne – han heter Jordan B Peterson har jag förstått – är tongångarna lite kärvare nu. "Tänk positivt, klipp håret, räta på ryggen och skaffa ett jobb", ungefär.

Vilket, strängt taget, är precis det budskap finansminister Magdalena Andersson hade att erbjuda när hon presenterade vårbudgeten i måndags: allt går bra, det finns gott om pengar och nu blir det mer poliser, sjuksköterskor, ordning och reda och folk i jobb.

Politiken är en manodepressiv bransch, så det gäller att ta vara på de glättiga topparna och det blir nog inte mycket gladare än så här. När det bara är ett halvår till valet måste regeringen sjunga strålande tider av två skäl: dels för att berätta att den gjort ett bra jobb, dels för att snacka fram tillräckligt med miljarder för att kunna finansiera lite lockvaror, när de trista stora utgifterna för migrationen och liknande räknats bort.

Men oppositionen måste också vara på hyfsat humör. Om den bara ser elände och budgethål kan den rimligen inte lova någonting smaskigt till september. Då har den satt krokben för sig själv. Å andra sidan kan den inte vara för positiv, för om allt går så bra, varför då byta regering?

Men den lilla korrigeringen är på marginalen. Just nu är alla ambitiösa politiker yra av jämförelsevis positivt tänkande. Det kommer att dröja innan enigheten om att tänka positivt blir så allmän igen.

Redan i oktober – alldeles oavsett vem som förlorar minst i år och därmed får bilda regering med Sverigedemokraternas välsignelse – kommer tiderna att bli mycket sämre, det vågar jag förutspå. Den regering som tar över kommer att upptäcka att den förra regeringen misskött sig mer än man kunde ana. Eller, om sittande regering blir kvar, internationella händelser utom regeringens kontroll kommer att tvinga fram en anpassning nedåt av prognoser och löften.

Oppositionen, oavsett vilken den må vara, kommer också att ana sämre tider. Antingen på grund av att den nya regeringen, som kom till ett dukat bord, redan börjat tömma ladorna (just det bildspråket är obligatoriskt). Eller för att den regering som blev kvar med sin usla politik på bara några veckor lyckats slarva bort de ljuspunkter som fanns.

Oktober kommer, med andra ord, att bli en jämmerdal. Så passa på och njut av denna vår och sommar. Tänk positivt. Vår bästa tid är nu.

Text: