Trump hotas av blå vågen

Text: Jacob Bojesson

Bild: AP Photo/Evan Vucci

Krisen i Republikanerna gör att partiet riskerar att tappa sitt övertag i kongressen.

I skymundan av anklagelser från porrstjärnor och sparkade FBI-direktörer har president Donald Trump ett problem han har svårt att vifta bort. Demokraterna vinner mark runt om i landet och inom en snar framtid kan de för första gången få chansen att försöka ställa presidenten inför en riksrättsprocess.

Även om det stundtals visat sig vara väldigt svårt så har Trump och hans partikamrater hittills bara behövt hålla sams för att regera. Demokraterna har i brist på en riktig ledare haft förtvivlat svårt att göra sig hörda som opposition i kongressens båda kammare.

När samtliga platser i representanthuset och en tredjedel av platserna i senaten ställs på spel i november kan situationen snabbt förändras. Under de senaste veckorna har flera opinionsmätningar visat på en knapp majoritet för Demokraterna i representanthuset. De främsta anledningarna är ett utbrett missnöje mot Trump, men framför allt att 43 republikaner i kongressen gått ut med att de inte ställer upp för omval i höst. Somliga siktar in sig på nya uppdrag medan andra är rädda att förlora. Siffran är den högsta för ett parti under ett valår sedan 1992, och då är det fortfarande sju månader kvar.

– Många republikaner mår helt enkelt dåligt just nu. Det är det återkommande temat jag hör från mina före detta kollegor. Verkligheten är att Trump har gjort klimatet riktigt, riktigt svårt, förklarade den tidigare republikanske kongressledamoten David Jolly i en intervju med NBC News.

När representanthusets talman Paul Ryan i förra veckan gick ut med att han slutar spred sig paniken inom partiet. Även om beslutet var någorlunda väntat så innebär det att man tappar sin starkaste politiker.

Ryan har trots Donald Trumps intåg i Vita huset betraktats som partiets ledare enligt de flesta. Vid flera tillfällen har han öppet riktat kritik mot Trump och i andra fall agerat medlare mellan presidenten och partiets kongressledamöter. Många hade också förhoppningar om att Ryan skulle utmana Trump om republikanernas presidentkandidatur om två år.

Republikanernas fokus riktas nu i stället på att försvara sin knappa majoritet i senaten. Partiet har fördelen av att endast behöva försvara 9 mandat mot Demokraternas 24. Av dem anses bara en handfull vara i spel och demokraterna har en väldigt liten felmarginal att jobba inom. Trots det är ingenting givet.

Republikanerna har under de senaste månaderna förlorat specialval i Alabama och Pennsylvanias 18:e distrikt, två regioner man normalt sett vinner lätt.

President Donald Trump och vice president Mike Pence har nu gett sig ut på vägarna för att kampanja. Sittande presidenters parti har historiskt sett svårt i det första mellanårsvalet. Om den »blå vågen« sköljer in över USA i november lär Trumps kommande två år bli betydligt tuffare än de inledande två. Skulle partiet däremot lyckas reda ut stormen kan man plötsligt ha vind i seglen inför 2020.

Text: Jacob Bojesson

Bild: AP Photo/Evan Vucci