50 kommuner utan MP-kandidater

Text:

Bild: Johan Nilsson/TT

Jämfört med de andra riksdagspartierna saknar Miljöpartiet kandidater i rekordmånga kommuner, rapporterar Ekot. Sista dagen för att beställa valsedlar för garanterad leverans innan valet har passerat, och som det ser ut nu saknar Miljöpartiet företrädare i mer än 50 kommuner. På andra plats kommer Kristdemokraterna, som saknar kandidater i 34 kommuner.

Regeringssamarbetet med S har skapat missnöje inom partiet, och många miljöpartister som Ekot har pratat med säger att de har tappat sugen.

– Jag delar inte många av de beslut som Miljöpartiet har tagit, jag känner att det är ganska svårt för mig att företräda Miljöpartiet numera, säger Maria Lindmark, kommunpolitiker i Borgholm.

Det är är naturligtvis tråkigt.

MP:s partisekreterare Amanda Lind beklagar att partiet saknar kandidater i flera kommuner, men hoppas kunna fylla listorna innan valet. Möjligheten att ställa upp i fullmäktigevalet finns kvar, så länge kandidaterna har lämnat samtycke senast två dagar före valdagen.

– Det är är naturligtvis tråkigt. Vi vet att vi inte har mandat i ett 30-tal kommuner. Sedan är det några kommuner som jobbar på och där det är listor på väg in, säger Amanda Lind till P1-Morgon.

Fokus rapportering om Miljöpartiet

Vissnade idealister

De grönare

Ett maktpartis födelse

Makten framför allt