Big SHE centrum för veckans bråk

Text:

»Du åser stumt hur din själs älskade skuttar runt med högröda kinder och skumt lysande ögon, som efter en heroinshot«, skrev Ebba Witt-Brattström i en essä i Expressen. »I princip kommer du nu att leva med en bigamist. Akademien, som omnämns av ledamöterna i femininum, the big SHE, kommer alltid i främsta rummet.« Och feminister har aldrig gillats av Akademien, skrev Witt-Brattström. »Kritik av mäns kvinnoförakt är inte populärt hur briljant skrivet det än är.«

»Hej, Ebba«, svarade Marianne Lindberg De Geer  i Aftonbladet och upplyste om att hon en gång i tiden haft respekt för Witt-Brattström, men att »elefanten i rummet var då som nu Horace«.

Lindberg De Geer beskriver Witt-Brattström: »den rappa intellektuella feministen gav honom den air av upplyst intellektuell, som han så väl behövde«. Det läckte ju otrevligheter från tidskriften Kris där Stig Larsson härjade som »berättade i pressen att han föredrog 13-åringar«, och Erik van der Heeg ökänd  för »sina bruna åsikter«. Och kulturprofilen.

»Vad gjorde du Ebba? Ingenting. Fast du visste.«

»Äntligen blev detta sagt«, kommenterade förra DN-reportern Christina Kellberg på Facebook. Skådespelaren Johan H:son Kjellgren skrev »Bra Marianne« och sångerskan Lisa Nilsson: »Tjottablängare«. »Kvinnor kan«, svarade Lindberg De Geer.

Filmaren Maj Wechselmann skrev att Lindberg De Geers angrepp på feministen Witt-Brattström var »rent stolligt« och påminde om att Ebba varit långt före #metoo, slagits mot Akademien innan någon annan och räddat Moa Martinson från glömskan. Witt-Brattström sa i en intervju att hon under lång tid bråkat med Akademien om samarbetet med kulturprofilen, dock visste hon inget om våldtäkterna. Men, sa hon, »det finns inga helgon«.