Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Debatt

»Sverige behöver en ny mittenregering – utan S«

Alliansen måste göra sin plikt mot de som röstat på oss och försöka bilda en regering, skriver Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael.

Vi vet ännu inte exakt hur valresultatet blir. Vilket block som är störst har stora konsekvenser för nästa regerings möjligheter att få igenom sin politik. Samtidigt är frågan helt irrelevant för hur Alliansen bör agera. Valresultatet i söndags var tydligt: svenska folket vill ha en ny regering.

Trots allt prat om väljarflykt från Moderaterna till Sverigedemokraterna så ökade stödet för Alliansen jämfört med förra valet. Socialdemokraterna ser ut att få historiskt låga siffror och Miljöpartiet, som förra valet var besvikna över att få knappt sju procent, är nu riksdagens klart minsta parti. Den sittande regeringen har fått underkänt och borde därför ha avgått redan efter det preliminära valresultatet.

Statsminister Stefan Löfven talade på valnatten om behovet av ansvarstagande och samarbete. Det är precis vad Sverige behöver. Tyvärr verkar vurmen för samarbete och motståndet mot blockpolitik bara gälla om han själv får fortsätta bestämma. Samarbete för socialdemokrater betyder nämligen att man bjuder bort smulor, mot att man får ta med sig resten av kalaset hem. Den som inte tror på det borde fråga Miljöpartiet.

Löfven brukar tala om en mittenregering med Centerpartiet och Liberalerna. En mittenregering är precis vad Sverige behöver. Vad han har missat är att Socialdemokraterna inte längre står i centrum för svensk politik. Istället befinner de sig långt ut på vänsterkanten där deras närmaste allierade verkar vara det tidigare kommunistpartiet Vänsterpartiet. Alliansen står däremot i mitten, med socialismen på ena sidan och nationalismen på den andra.

Centerpartiet och resten av Alliansen har ett ansvar att respektera väljarnas beslut. Uppenbart vill en majoritet inte se Stefan Löfven som statsminister. Samtidigt finns det ett väldigt brett stöd för att inte ge Sverigedemokraterna mer makt än vad de kan utöva i kraft av sina riksdagsmandat.

Ska vi undvika en till mandatperiod likt den som precis varit kan inte Alliansen av princip undvika att söka stöd för sin politik i riksdagen, enbart baserat på partitillhörigheten hos ledamöterna. Samtidigt är väljarna och Alliansens besked tydligt: vi kan aldrig acceptera att Sverigedemokraternas syn på kultur, etnicitet, rättsstat och svenskhet får genomslag i politiken. Det är en av många anledningar varför regeringsförhandlingar med Sverigedemokraterna är uteslutet. Om de däremot vill ansluta sig till den kommande regeringens linje är de välkomna att göra det. Precis som de gjort under den gångna mandatperioden.

Alliansen måste göra sin plikt mot de som röstat på oss och försöka bilda en regering. Om Socialdemokraterna beslutar att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna och fälla oss, så är det inget vi rår över. Om Jimmie Åkesson på allvar anser att en rödgrön politik för försvaret, polisen och skatterna är bättre, då saknas parlamentariskt stöd för en borgerlig politik. Men vi kan inte fortsätta att ta ut förluster i förskott. Tiden när en regeringen alltid kunde räkna med riksdagens stöd är förbi. Det borde inte stoppa Alliansen. Tvärtom. Tiden för nytt ledarskap är nu.

Naod Habtemichael

Förbundsordförande Centerstudenter

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera