Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Mätmissen: S och M blev underskattade

Slaget om opinionsmätningarna fortsätter.

Efter val vänder många blickarna mot opinionsinstituten för att i backspegeln se hur träffsäkra prognoserna varit. Slutsatsen: Mätningarna underskattade S och M, och överskattade SD och V.

– Att de största partierna underskattas kan handla om starka valspurter på slutet, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till TT.

Demoskop är det institut som prickade bäst med sina mätningar, framför allt SD på x procent. Sämst SD-prognos gick det för Yougov och Sentio som endast gör webbmätningar. Förra valet var de närmast SD:s resultat.

Lösningen består av att kombinera olika metoder – telefonundersökningar och nätbaserade paneler – något Svantesson berättade om i våras för Fokus.

–  När vi gjort tester där vi mätt olika metoder parallellt har vi kommit fram till att ingen enskild metod är överlägsen en annan. Webbpanelerna fungerade bäst i valet 2014, men det är ett enstaka tillfälle. Våra tester visar att felkällorna drar åt olika håll i olika metoder, så när man kombinerar resultaten blir kvaliteten i det sammanslagna resultatet bättre än i de enskilda delarnas resultat.

Läs mer i Fokus:

Statsvetare: Opinionsmätningar gör visst nytta

Nervös procentmätning

Mäthatet

 

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera