Höst i körsbärsblom

Text:

Nej, våren har inte kommit tidigt även om man kan föranledas tro så när man tar en promenad längs gångstråk runt om i Japan.

Här och var står nämligen körsbärsträden i blom – ungefär ett halvår för tidigt.

Samtidigt rapporteras att årets svampsäsong, i all sin riklighet, tyvärr också ser ut att bli den dödligaste i mannaminne. Tretton personer har hittills påträffats döda – enligt polis har de antingen gått vilse och frusit ihjäl eller ramlat och slagit sig så illa att de avlidit. Ytterligare ett tiotal personer saknas.

Det som lockat ut även oerfarna plockare är att det är ett rekordår för svamp i allmänhet och för den hett eftertraktade goliatmusseronen (matsutake) i synnerhet. I butik kostar svampen uppemot 4 000 kronor kilot, ungefär lika mycket som riktigt bra kobebiff. Att den ofta växer på otillgängliga platser gör att myndigheterna på hemsidor och posters uppmanar plockare att alltid ha med sig mobiltelefon och noga ange för anhöriga exakt var de kommer att befinna sig. Ett stort bekymmer, enligt polisen, är att folk inte så gärna avslöjar sina bästa svampställen, ens för den närmaste familjen.

Säkrare att hålla sig till blomskådande. Normalt går japanerna man ur huse i månadsskiftet mars–april för att under några intensiva och flyktiga vårveckor låta sig omslutas av de skira blommorna.

Picknickkorgarna plockas fram, ölet och sakén flödar.

I år känns höstens förtida körsbärsblomning närmast lite olycksbådande, och förklaringen som ges gör knappast saken bättre. Enligt klimatexperter är det två klimatrelaterade orsaker som ligger bakom blomsterprakten.

Dels drog osedvanligt många och kraftfulla tyfoner in över det japanska fastlandet i september. Orkanvindarna slet bladen från trädens grenar och därmed också det växthormon som styr blomningen.

Och dels höll sommarvärmen i sig till långt in i oktober, något som fick trädens blomknoppar att »tro« att sommaren var på gång och därmed börja slå ut. Normalt tappar körsbärsträden sina blad under vintermånaderna och träden, och blomknopparna, väcks sedan ur sin dvala när värmen återvänder.

– Vi har observerat höstblomning tidigare, men aldrig i den här omfattningen, kommenterar Japan flower association fenomenet för public service-bolaget NHK.

Blommande körsbärsträd har under hösten rapporterats från mer än 300 platser. Även om blommorna sätter en extra färgklick på det begynnande höstmörkret så varnar experterna för faran med att ta ut glädjen i förskott. De träd som blommar nu kommer nämligen inte att blomma igen till våren.

Sommaren 2018 går till historien som en av de mest extrema Japan upplevt. I veckor i sträck låg dagstemperaturen på över 35 grader.

I juni och juli skördade extrema skyfall, översvämningar och jordskred mer än 200 människors liv runt om i Japan. Den efterföljande värmeböljan gjorde att fler än 30 000 personer tvingades att söka sjukhusvård efter att ha drabbats av värmeslag, av dem var det fler än 100 som avled enbart i Tokyo.