Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

»Sovjet-metoder« tvingar bort Corazza Bildt

EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt lämnar partiet nästa sommar.

Anna Maria Corazza Bildt skräder inte orden när hon på en presskonferens meddelar sitt beslut att lämna Moderaterna.

– Jag har blivit utsparkad, förvägrad sista plats och jag har svårt att se att det finns en framtid för mig i mitt kära parti, säger Corazza Bildt.

Det har talats om att ett »gubbgäng« i Moderaterna försöker få bort henne.

– I vårt parti finns det ett mönster att behandla kvinnor på det här sättet. Vi måste förändra vår kultur inom Moderaterna kring hur vi behandlar starka kvinnor, säger Anna Maria Corazza Bildt.

Uppgifter inifrån partiet har pratat om hennes hårda ledarstil och att hon är svår att samarbeta med.Men enligt Erik Langby, nomineringskommitténs ordförande, handlar det om förnyelse – en omstart. Han vänder sig mot kritiken att det handlar om att hon är kvinna.

– Det är totalt fel. Hälften på listan är kvinnor. Hon är inte utkastad för att ersättas av män. Det håller inte, säger Langby.

I fredags spikade Moderaterna sin EU-lista utan någon av de nuvarande parlamentarikerna. Samtidigt röstade nomineringskommittén mot ett förslag att hon skulle hamna som 33:e och sista namn på listan. Av 66 som röstade stödde 25 förslaget och 41 röstade nej.

Anna Maria Corazza Bildt respekterar beslutet men är väldigt kritiskt till vad som föranledde det. Därför vill hon att en utredning tillsätts för att granska nomineringsprocessen.

– De som kommer efter mig ska aldrig behandlas på samma sätt. Det handlar inte om rätt att vara på en lista, det handlar om att behandlas lika, bygga en respektfull kultur, Corazza Bildt.

– Sättet att hantera processen med nomineringen har varit makt och mygel och sovjetiskt liknande metoder.

Anna Maria Corazza Bildt har suttit i EU-parlamentet sedan 2009.

Läs Kristoffer Törnmalms intervju »Kampanjläge aktiverat« med Anna Maria Corazza Bildt i Fokus (#45) här.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera