Svepet: »Kristersson utsatt för press«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Björklund: »Kristersson utsatt för press«

Liberalernas Jan Björklund står fast vid att partiet kommer att rösta nej till Ulf Kristersson som statsminister i den kommande veckans omröstning i riksdagen. En sådan regering, menar Björklund, skulle bli kortlivad eller riskera att ge SD »betydande politiskt makt«.

– Han själv (Kristersson red. anm.) säger verkligen att man inte ska förhandla med SD, men många i hans parti har ingenting emot det och jag tror att han är utsatt för en rätt stark press att nu köra det här, vad kallar han det, rätt in i kaklet, säger Björklund i TV4:s Nyhetsmorgon.

Han menar att alliansen därför bör sondera över blockgränserna, med Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Corazza Bildt till EU?

Anna Maria Corazza Bildt blev mot sin vilja petad från Moderaternas lista till EU-valet i maj. Partiet menar att ett lågt valresultat i föregående val låg som grund för beslutet, men enligt källor till Aftonbladet behandlar Corrazza Bildt sin personal illa och är svår att samarbeta med.

– Den verkliga anledningen är egentligen personen, hur hon har behandlat sin personal och betett sig mot andra parlamentariker, säger en källa till tidningen.

Moderaterna i Västerbotten hör till dem som stöttar Corazza Bildt och vill att hon ska fortsätta som EU-parlamentariker.

»Nomineringskommittén har gjort ett bra arbete för att fram M-valsedeln, med ett uppenbart misstag. Självklart ska Corrazza Bildt finnas med på valsedeln!« skriver Anders Ågren, oppositionsråd (M) i Umeå, på Facebook.

MP betalar tillbaka EU-ersättning

EU-parlamentariker får förutom sin bruttolön på 88 000 kronor och dagsersättning på 3 200 kronor en ersättning på 45 000 skattefria kronor för »allmänna utgifter«. Det rapporterar Svenska Dagbladet som har försökt få de svenska EU-parlamentarikerna att redovisa hur de använder denna ersättning, bland annat genom  Twitterkampanjen #visakvitton. De flesta har dock avböjt och hänvisat till att det inte finns något redovisningskrav på ersättningen. Miljöpartiets EU-parlamentariker Bodil Valero meddelar nu i en intervju med SVT att de kommer att betala tillbaka de pengar som blivit över i slutet på mandatperioden.

– Det är rätt mycket pengar och vi gör absolut inte av med allt, säger hon till SVT.

Debatter

»En ny regering måste våga stå emot de starka intressen som driver digitaliseringen framåt. Ett första steg är att sätta stopp för den nationella strategin för skolväsendets digitalisering!« skriver Isak Skogstad, högstadielärare och skoldebattör, på DN Debatt.

»I domen om Nobelcentret görs långtgående tolkningar som går emot tidigare praxis. För Stockholms och andra storstäders skull måste domen prövas i högre instans«, skriver Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd Stockholm, på SvD Debatt.

»Vid årsskiftet införs en ny spelreglering, samtidigt blir livespel allt viktigare för spelbolagen. Väljer Lotteriinspektionen vägen med självreglering lämnar man fältet öppet för den organiserade brottsligheten«, skriver Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Svenska Fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson på Di Debatt.