Svepet: Sabuni slår tillbaka mot kritiken: »Lyssnade inte«

Text:

Greta Thunberg och miljörörelsen Fridays for future har fått Amnesty Internationals "Ambassador of conscience award". Ett pris som tidigare delats ut till Colin Kaepernick, Malala Yousafzai, Ai Weiwei och Nelson Mandela och är organisationens finaste.         - Det här priset är till alla orädda ungdomar som slåss för sin framtid, en framtid som de borde kunna ta för givet. Men, som det ser ut nu, inte kan, säger Thunberg.

Sabuni (L) slår tillbaka mot kritiken

Nyamko Sabuni hade inte den explosionsartade effekten som många Liberaler önskade sig. Partiet får med deras nya partiledare 4,2 procent i senaste SvD/Sifo undersökningen. Men enligt Sabuni själv hade många en felaktig bild på vad hon skulle göra som partiledare.

– Många förväntade sig att jag skulle bryta januariavtalet. Oavsett hur många gånger jag sa att vi skulle respektera avtalet, som ett parti och inte en partiledare tagit beslut om. De lyssnade inte på vad jag sa helt enkelt, säger Nyamko Sabuni i en stor intervju med SvD.

Bengtsfors följer Sölvesborg 

Bengtsfors kommun gör sällskap med Sölvesborg och går emot bosättningslagen, rapporterar TV4 Nyheterna. Kommunen har de senaste tre åren tagit emot 700 nyanlända och hävdar att det är orimligt att staten lägger kostnaderna på kommunerna. TV4 har frågat samtliga kommuner om de övervägt saken svarade ett tjugotal att de ifrågasätter den så kallade bosättningslagen.

Utrikes

Jämt val i Israel

Det historiska nyvalet i Israel pågår efter att den sittande Premiärministern Benjamin Netanyahu (Likud) inte lyckades bilda regering efter valet i april, vilket lett till första gången två val ägt rum samma år. Netanyahu som tidigare haft starkt stöd från befolkningen har börjat ifrågasättas och anklagas för korruption.

Hans motståndare, Benny Gantz, partiledare för centerpartialliansen Blått och vitt, erbjuder enligt honom själv, ett ärligt alternativ och spelar på Netanyahu korruptionsanklagelser. I dagsläget ser det jämt ut mellan de båda partierna. Vilket kan innebära att kan de tvingas ingå i en samarbetsregering då det inte är säkert att någon av partierna får tillräckligt med mandat för att bilda regering med någon av de mindre partierna, skriver Politico.

Debatt

”Principen för avslutandet av elcertifikatsystemet bör vara enkel: Nya investeringar, som varken behöver stödet eller bidrar till måluppfyllelse, ska hållas utanför systemet. På så sätt raseras inte lönsamheten i alla tidigare investeringar till följd av att systemet kraschar”, skriver Svensk Vindenergis vd Charlotte Unger Larson på DI debatt.

”Januariavtalets partier vill genomföra förslaget om Utvecklingstid. Det vill vi också, men vi vill ha ett vässat förslag som verkligen skapar jobbväxling och som fyller på i bristyrken. Det gör inte förslaget i sin nuvarande form”, skriver Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR, Åsa Fahlén, Lärarnas riksförbund och Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund på DN Debatt.

”Vi önskar en ny och radikalare inriktning för Vänsterpartiet på nästa års kongress. I den snabba vridning mot höger som hela det politiska landskapet undergått de senaste åren, är det viktigare än någonsin med ett stabilt vänsterparti som står för något helt annat och det med tydlighet och skärp”, skriver ett flertal vänsterpartister på SvD Debatt.