Skapa konto

Skapa konto
Förnamn är ogiltigt
Efternamn är ogiltigt
Lösenord är inkorrekt
Lösenord och bekräftat lösenord stämmer inte överens

Du måste godkänna användarvillkoren
Inrikes

Veckans nyheter: Turkiet redo för invasion • poliser frias • 20 bilar i brand

20 bilar sätts i brand, poliser frias efter dödsskjutning, Turkiet är redo att invadera och kvinnor går på rymdpromenad.

SVERIGE

Fredag 11/10 Sverige utökar bistånd till Syrien

Sverige planerar att utöka sitt bistånd till Syrien efter den turkiska offensiven. Med anledning av den turkiska offensiven i norra Syrien. Biståndet utökas med 100 miljoner kronor om beslutet som ska tas i nästa vecka går igenom.

- Det finns stora humanitära behov kring flyktinglägren redan sen tidigare. Nu efter det som hänt så finns ännu fler flyktingar och ännu större behov av grundläggande saker som mat, vatten och tak över huvudet, säger Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Torsdag 10/10 Åklagare i högskoleprovsmålet JO-anmäls

Åklagarna i det uppmärksammade så kallade högskoleprovsmålet har JO-anmälts. De anklagas bland annat för brottsprovokation under utredningen. Högskoleprovsfusket skedde förra året och i mitten av juni i år stod det klart att hela förhandlingen måste tas om, eftersom juristdomaren i målet bedömts vara jävig på grund av uttalanden han gjort om fallet.

9/10 Pris till batteriforskning

Nobelpriset i kemi tilldelas i år gemensamt amerikanen John B Goodenough, britten M Stanley Whittingham och japanen Akira Yoshino, för utvecklingen av litiumjonbatterier, de batterier som bland annat våra mobiler, datorer, elbilar och surfplattor innehåller.

9/10 Pengar från de rika

Regeringens förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner i landet väntas gå igenom, eftersom det får stöd av SD. Omfördelningen ska enligt förslaget öka från dagens 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder.

8/10 Pris till rymdforskning

Nobelpriset i fysik går till kanadensaren James Peebles och schweizarna Michel Mayor och Didier Queloz. Peebles har visat att man bara känner till 5 procent av universums materia, resten är okänt och mörkt. De två andra pristagarna står för den första upptäckten av en exoplanet (planet utanför vårt solsystem) i bana kring en solliknande stjärna.

8/10 Nej till migranter

Sverige går inte med på att vara med i en uppgörelse mellan Frankrike, Italien, Tyskland och Malta, som går ut på att länderna ska dela på ansvaret att ta hand om asylsökande som tar sig till Europa via centrala Medelhavet. Migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige redan har tagit tillräckligt med ansvar.

7/10 Bilbränder och explosion

Ett 20-tal bilar totalförstörs natten till måndagen i bilbränder i Märsta norr om Stockholm, och en explosion inträffar vid entrén till en frisörsalong. Ingen skadas och ingen grips för brotten, men polis inleder förundersökningar.

7/10 Pris till cellforskning

Nobelpriset i fysiologi och medicin tilldelas de tre läkarna och forskarna William G Kaelin Jr, Sir Peter J Ratcliff och Gregg L Semenza. De prisas för sin forskning om hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång.

6/10 Kungahuset krymper

Prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn kommer inte längre att tillhöra kungahuset, skriver hovet i en kommuniké på sin hemsida. Beslutet innebär att de inte kan förvänta sig att få sina levnadsomkostnader täckta av anslaget till hovet. De kommer inte heller att representera Sverige i officiella uppdrag.

5/10 Gran slår ut löv

Skogsstyrelsen slår larm om att de skogsområden som klassats som skyddsvärda inte har tagits om hand på rätt sätt. Över 40 000 hektar skog behöver insatser, som exempelvis gallring för att få in ljus eller ge plats åt löv- och tallskog för att naturvärden inte ska gå förlorade. Men Skogsstyrelsens resurser räcker, enligt myndigheten själv, inte till.

4/10 Backar om antiken

Efter massiv kritik säger sig Skolverket ha lyssnat till historielärare och tar tillbaka förslaget att stryka antiken ur grundskolans historieundervisning. Men problemet med att undervisningstiden inte räcker till måste fortfarande lösas, enligt myndigheten.

3/10 Poliser frias

De två poliser som åtalats för brott i samband med dödsskjutningen förra året av Eric Thorell, som hade Downs syndrom, frias av Stockholms tingsrätt. Även befälet som ledde insatsen frias.

3/10 Skuggbudgetar

Tre av landets fyra oppositionspartier presenterar den ekonomiska politik som de skulle ha fört om de hade makten. Från M kommer kravet på mer pengar till polis och rättsväsende, från V krav på ökad jämlikhet och från SD mer pengar till kommunerna.

Internationellt

Fredag 11/10 Oljetanker fattar elda

En iransk oljetanker fattar eld och läcker olja i röda havet. Iranska medier uppger att tankerna blivit träffad av två missiler. Ingen i besättningen uppges vara skadad och oljeläckaget ska vara under kontroll enligt Irans statliga nyhetsbyrån Irna.

Torsdag 10/10 Affärsmän med koppling till Trump försökte fly

Två affärsmän med kopplingar till Donald Trumps grips i USA när de försöker lämna landet.

De misstänks för brott mot kampanjfinansieringslagen.

De har även, enligt Wall Street Journal, varit inblandade i försöken att pressa Ukraina att utreda Joe Biden och Hunter Biden. Representanthuset har därför bett dem att vittna i den pågående riksrättsutredningen.

Sylvie Goulard blir inte ny EU- kommissionär. Hon röstas ned med stor marginal efter att ha tvingats till ett andra utskottsförhör på torsdagsmorgonen.

Resultatet 82-29 innebär en rejäl smäll för både Goulard själv, men också president Macron, som nominerat henne.

9/10 Konflikt om riksrätt

Vita huset meddelar att man inte tänker samarbeta med riksrättsutredningen mot Donald Trump. Nancy Pelosi, talman i representanthuset, svarar med att fler försök från Trumps sida att »dölja sanningen« kommer att tas som bevis för att han försöker »hindra rättvisans gång«.

7/10 Turkiet redo invadera

Turkiets utrikesdepartement meddelar att landet är väl förberett inför en möjlig militäroffensiv i Syrien. Vita huset har i sin tur meddelat att USA drar tillbaka sina soldater från Syriens norra gräns. President Erdogan varnar för att Turkiet när som helst kan komma att attackera Syrien.

7/10 Socialistpartiet störst

I valet i Portugal blir Socialistpartiet med partiledare António Costa största parti, men får inte egen majoritet. Förhandlingar om regeringsbildningen inleds med Vänsterblocket och med nya miljöpartiet PAN, som i valet gick från ett till fyra mandat.

6/10 Opposition segrar

Kosovos två stora oppositionspartier, konservativa LDK och nationalistiska vänsterpartiet Vetevendosje, ser ut att bli valets vinnare. För första gången på 12 år får PDK – det parti som sammankopplats med gerillan och som slogs för Kosovos frihet från Serbien på 90-talet – alltså inte makten.

5/10 Ogifta får dela rum

Saudiarabien tillåter utländska män och kvinnor att dela hotellrum utan att de behöver bevisa att de är släkt eller gifta. Saudiarabiska och utländska kvinnor kommer också att få ta in på hotell ensamma. De nya reglerna är en del av regeringens försök att locka fler turister till landet och sprida ekonomin, som främst är beroende av inkomster från oljan.

5/10 Strandade förhandlingar

Nordkorea avbryter de kärnvapenförhandlingar med USA som hålls i Stockholm. Nordkoreas chefsförhandlare uppger sig besviken på USA, medan det amerikanska utrikesdepartementet uppger att man hade bra diskussioner med sina nordkoreanska motparter.

4/10 Kvinnor i rymden

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir ska ut på fler rymdpromenader i oktober, och ett uppdrag utförs ihop med kollegan Christina H Koch. Det blir därmed den första rymdpromenaden med kvinnliga astronauter.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera