Aktuellt / Inrikes / Utrikes

Över 1 000 smittade i Sverige • varselvåg inom turistnäringen

Sverige har över 1000 fall av bekräftat smittade och hittills har sju personer avlidit. Nu märks också de ekonomiska konsekvenserna i en varselvåg.

1 094 bekräftade fall och sju döda i Sverige

En sjunde person i Sverige har dött till följd av coronaviruset. Det handlar om en äldre multisjuk patient från Södermanland, skriver SVT.

Tidigare under måndagen bekräftades tre nya dödsfall. Dessa vårdades på Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Samtliga var äldre personer med underliggande sjukdomar.

Totalt av de sju personer som dött har fem behandlats i Stockholmsområdet.

Totalt 1 094 svenskar har nu bekräftats smittade med det nya coronaviruset.

Från och med den här veckan kommer dock hela Sverige att sluta räkna fall av sjukdomen och koncentrera sig på att testa personer inom en riskgrupp.

Varselvåg i spåren av pandemin

Coronapandemin har lett till den värsta varselvågen i Sverige sedan finanskrisen 2008, rapporterar Ekot med hänvisning till siffror från Arbetsförmedlingen.

Mellan 1 och 15 mars rapporterades 4 669 varsel in till Arbetsförmedlingen. Under hela mars 2019 var siffran 3 292. Den största ökningen har skett inom hotell- och restaurangbranschen samt inom sektorn personliga och kulturella tjänster.

– Regeringens krispaket syftar till att arbetsgivarna inte ska behöva säga upp sina anställda. Vår bedömning är att det kommer att dämpa effekterna och alla varsel leder inte till uppsägningar och arbetslöshet, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Storstäderna drabbas klart hårdast, där 75 procent av varslen har skett i Stockholms län, följt av 12 procent i Västra Götaland och 4 procent i Skåne.

Ökningen är störst inom hotell- och restaurangverksamhet samt personliga och kulturella tjänster, där över 3 000 personer har varslats under mars första två veckor. Efter det kommer kategorin finansiell verksamhet och företagstjänster, där 720 personer har varslats.

”Lilla hjärtats” mamma häktad igen

Mamman som tidigare häktats misstänkt för att ha orsakat sin treåriga dotters död i Norrköping, för att sedan släppas efter beslut från tingsrätten, ska häktas på nytt. Detta efter att hovrätten gjort en annan bedömning än tingsrätten, rapporterar flera medier.

Under måndagen greps hon av polis, skriver Expressen. Tingsrätten gjorde bedömningen att kvinnan inte riskerar att förstöra någon bevisning och hon blev därför satt på fri fot. Det beslutet överklagades sedan av åklagaren i fallet.

SL: Kliv på längre bak i bussen

Storstockholms lokaltrafik, SL, uppmanar sina resenärer att sprida ut sig på tåg och bussar, och att använda bussarnas bakre dörrar. Det senare är en åtgärd för att skydda förarna.

– De som har reskassa och normalt sätt ska blippa framme hos föraren, vill vi att de hellre i stället betalar via app, säger Andreas Söderberg, presstalesperson på SL, till DN.

Inget sjukintyg för sjuka barn

De som stannar hemma för vård av sjukt barn ska inte längre behöva visa upp ett sjukintyg från den åttonde dagen för att få fortsatt föräldrapenning, skriver TT. Beslutet ska tas av försäkringskassan ”inom kort”:

– Kravet på läkarutlåtande behöver tas bort för att avlasta sjukvården och för att ge bättre förutsättningar för föräldrar att utan krångel vara hemma för vård av sjukt barn, säger socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) till nyhetsbyrån.

Sedan tidigare har karensavdraget och krav på läkarintyg för rätt till sjuklön vid den åttonde sjukdagen slopats för att hantera följderna av virusutbrottet.

Allsvensk premiär om 11 eller 15 veckor

Premiären av allsvenskan kommer att skjutas upp mellan 11 och 15 veckor, enligt uppgifter till Sportbladet. Det innebär att serien skulle börja i juni eller juli.

”Vi strävar efter att hitta en så sen spelstart som möjligt”, skriver intresseorganisationen Svensk elitfotboll på sin hemsida efter ett möte i dag.

Innan ett exakt datum för den allsvenska premiären kan spikas måste Uefa ta ett beslut om sommarens fotbolls-EM, vilket sker på ett möte i morgon.

Sportbladet erfar att allsvenskan börjar 11 veckor senare än planerat, i början av juni, om EM skjuts upp – och 15 veckor senare, i början av juli, om EM spelas som planerat.

KD och SD ihop om skärpt arbetskraftsinvandring

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna går ihop för att försöka skärpa reglerna kring arbetskraftsinvandringen, skriver TT.

På tisdag lägger partierna ett gemensamt initiativ i socialförsäkringsutskottet för att skärpa direktiven till regeringens utredning.

KD och SD vill lägga till fyra krav, bland annat att möjligheten till spårbyte avskaffas och att försörjningskrav ska gälla för arbetskraftsinvandrares anhöriga.

INTERNATIONELLT

Finska skolor stänger

Även grundskolorna i Finland kommer från och med onsdag att hålla stängt för att hindra spridningen av coronaviruset, rapporterar Svenska Yle. Skolorna kommer övergå till undervisning på distans, medan daghemmen forsätter hålla öppet.

Finlands premiärminister Sanna Marin har också meddelat att det nu råder undantagstillstånd i landet. Mötesförbud för fler än tio personer kommer också att införas. Alla kulturinstitutioner, fritids- och sportföreningar samt ungdomsgårdar kommer hålla stängt. Besök hos äldre människor och sjuka förbjuds.

Gränsen kommer också hållas stängd utom för finländare utomlands, som uppmanas att återvända hem.

Kursfall ökade efter Trumps uttalanden

De redan kraftiga fallen på Wall Street tilltog efter nya uttalanden från Donald Trump på måndagskvällen. Presidenten sa att coronaspridningen i USA kan kulminera först i juli eller augusti ”om vi gör ett riktigt bra jobb”. Han sa även att USA ”kan gå mot en recession”.

Vid stängning noterades den sämsta dagen på Wall Street sedan 1987, enligt CNBC.
• S&P 500: –12,0 procent
• Nasdaq Composite: –12,3 procent
• Dow Jones: –12,9 procent
Wall Street föll brant redan i öppningen sedan Feds chocksänkning av räntan misslyckats med att lugna marknaden. I stället rusade ”skräck-indexet” VIX till den högsta nivån sedan finanskrisen.

UEFA bokar av hotellrum 

Europeiska fotbollförbundet Uefa har avbokat flera hotellrum i Köpenhamn som varit avsedda för sommarens fotbolls-EM – vilket kan vara ett tecken på att mästerskapet skjuts upp. Det skriver TT med hänvisning till den danska tidningen BT.

Köpenhamn är en av tolv europeiska värdstäder för EM, men efter utbrottet av coronaviruset är det oklart om mästerskapet kan genomföras som planerat. Ett besked väntar troligen under tisdagen, efter att Uefa hållit krismöte.

Smittan når södra Italien

Det nya coronaviruset har nått södra Italien och i regionen Kampanien, där Neapel ligger, har det bildats smittohärdar i fem olika samhällen, rapporterar SVT Nyheter.

Det finns redan 400 konstaterade fall i Kampanien och smittan sprids snabbt trots att orterna bevakas av polisen. Nu rasar regionspresidenten Vincenzo De Luca mot de tusentals som bryter mot karantänen.

– Vi har 90 procent som har förstått och tar ansvar, 10 procent har inte fattat alls, säger han på en presskonferens och konstaterar att ”läget är allvarligt”.

Det förekommer till och med att folk hyr ut sina hundar för 10-25 euro eftersom det är en av få tillåtna anledningar att bryta utegångsförbudet, skriver SVT Nyheter.

Ohio stoppar primärvalen

Ohios guvernör Mike DeWine har stoppat tisdagen primärval i delstaten,

”Under denna tid när vi står inför en oförutsägbar offentlig kris vore det oansvarigt att utsätta valförättare och väljare för oacceptabla risker att bli smittade av viruset”, sa De Wine i ett uttalande som Politico återger.

”Konstitutionell kupp i Ryssland”

Som många andra despoter i världen anser Rysslands president Vladimir Putin att han måste behålla makten för att landets stabilitet ska kunna säkras. Världen utanför är på tok för turbulent för att Putin ska vilja överge den position han haft i två decennier, skriver The Economist.

Tidningen beskriver reformförslaget som kommer ge Putin möjlighet att sitta kvar ända fram till 2036 för en ”konstitutionell kupp”. Den sker samtidigt som Rysslands ekonomi stagnerat och korruptionen frodas. Alla möjligheter till någon slags ordnad överlämning av makten i Ryssland kommer minimeras – och riskerar leda till våld. ”Allt för stabilitetens skull”, konstaterar The Economist.

Bert Sundström, SVT:s korrespondent i Ryssland, skriver att ingen på allvar trott att Vladimir Putin skulle släppa taget och ”ge Ryssland en möjlighet att bygga demokrati”. Processen med reformförslaget har gått ”rasande snabbt” och resultatet från den ”folkliga omröstningen” är i stort sätt klar redan. ”Vem som bestämmer vet vi. Hur det går för det ryska folket vet vi inte”, skriver han.

DEBATT 

”Nedsatt immunförsvar bör likställas med sjuka”

Personer med nedsatt immunförsvar bör få stanna hemma med rätt till ersättning under virusutbrottet, skriver Njurförbundet och flera professorer i njurmedicin på DN Debatt. De menar att det bör tolkas som ett rättvisekrav, och skriver att det inte bara ska gälla för njursjuka utan även personer som till exempel genomgår cancerbehandling.

”Om smittan inte kan hejdas måste alla tänkbara åtgärder vidtas för att skydda riskgrupper”, skriver sex debattörer i njurmedicin och ordföranden i Njurförbundet.

”Diktatur och usel djurhållning i Kina har gett en pandemi”

”En usel djurhållning och undermålig livsmedelsstandard, tillsammans med rädsla för diktaturens makt och en tystnadskultur, är det främsta skälet till att världen i dag brottas med en pandemi. Den har sin bakgrund i ett totalitärt systems oförmåga att ta hänsyn till människors uppfattningar, deras säkerhet och liv. Det är inte Sverige eller Europa som är problemet. Det är Kina. Och det är Kina som med hjälp av sin ekonomiska kraft systematiskt hotar demokratiska länder för att destabilisera och tysta kritik”, skriver tidigare Europaparlamentarikern Gunnar Hökmark på Expressen Debatt.

”Häften av EU-korrarna är borta”

Mer än varannan svensk EU-korrespondent har dragits in sedan inträdet 1994.
Bara ett par procent av sändningarna från programmen Uppdrag Granskning och Kaliber granskar EU. Det är 50 procent större chans att någon av de stora dagstidningarna skriver om ett svenskt lagstiftningsinitiativ vid presentationen än ett från EU. Tre av fyra EU-lagstiftningsinitiativ rapporteras inte i samband med att de presenteras. Vad gäller motsvarande svenska initiativ till lagar är det sex av tio som inte rapporteras i närtid. I dag, ett kvartssekel efter att Sverige gick med i Europeiska Unionen, stiftas närmare hälften av de lagar som berör Sverige inom EU-systemet.
Institutet för Mediestudier presenterar i dag en antologi som visar på ett stort underskott i svensk bevakning av EU. Slutsatserna presenteras i en artikel på DN Debatt.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera