Aktuellt / Inrikes

Svepet: Bolsonaro ökar i popularitet under pandemin

Här är morgonens nyhetssvep.

INRIKES

Källor: Tveksamt att lasförhandlingar lyckas

Med bara en vecka kvar av förhandlingarna om arbetsrätten står parterna fortsatt långt ifrån varandra. Några personer med insyn i förhandlingarna säger till TT.

att det är ”högst tveksamt” om fack och arbetsgivare lyckas komma överens före den sista september, som är den tidsplan parterna enats om internt.

Enligt ett par av källorna är den svåraste frågan den om anställningstrygghet, där arbetsgivarna vill göra undantag i turordningsreglerna medan facket motsätter sig.

– Det kärvar, vi står långt ifrån varandra, säger en person från den fackliga sidan.

Lagändring kan ge butiker rätt att porta tjuvar

Kunder som stjäl eller hotar butikspersonal ska kunna portas från butiker – och den som bryter mot tillträdesförbudet ska kunna dömas till fängelse i sex månader, enligt ett nytt förslag till lagändring från regeringen. Det rapporterar TV4 Nyheterna. Beslutet om tillträdesförbud, som ska gälla i ett år med möjlighet till förlängning, ska fattas av åklagare efter att en misstänkt har polisanmälts.

– Jag bedömer att det här kommer att vara en effektiv åtgärd. Helt enkelt för att de som är i butiker och stjäl, hotar och trakasserar personal ska kunna stoppas från att vara i butiken, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Högskoleprovet ett lotteri – nu öppnar årets anmälan

Alla som kan vänta med att skriva högskoleprovet bör avstå från att skriva det i höst, uppmanar Universitets- och högskolerådet (UHR) och den nationella provsamordnaren Peter Honeth, skriver TT. Detta inför att anmälan till provet öppnar i dag.

Från klockan sju går det att ställa sig i ett digitalt väntrum till anmälan som öppnar klockan åtta.

”Systemet lottar då ut könummer till anmälan till alla i det digitala väntrummet, oberoende av när de kom in”, enligt UHR som räknar med ett högt söktryck trots att platserna är reserverade för dem som saknar ett giltigt provresultat.

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, men på grund av coronapandemin var det länge oklart om ens ett prov skulle bli av. 

UTRIKES

Bolsonaro ökar i popularitet under pandemin

Brasiliens president Jair Bolsonaros regering har ökat i popularitet under coronapandemin, trots att landet har världens näst högsta dödstal, rapporterar Reuters.

Antalet brasilianare som anser att hans regeringen är bra har ökat till 40 procent från 29 procent i december. En förklaring är de nödhjälpsbetalningar regeringen gett till landets fattigaste under pandemin.

Bolsonaro har kritiserats av hälsoexperter för att prioritera ekonomin över folkets hälsa.

Pelosi till Trump: Vi är inte i Turkiet eller Ryssland

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi läxade upp Donald Trump, som vid flera tillfällen den senaste veckan ifrågasatt det kommande presidentvalets legitimitet och har vägrat att förbinda sig till ett fredligt maktskifte.

– Du är inte i Nordkorea, du är inte i Turkiet, du är inte i Ryssland, du är inte i Saudiarabien. Du är i USA. Det är en demokrati så försök att komma ihåg att du har svurit en ed att skydda konstitutionen, säger hon.

Under torsdagskvällen ifrågasatte Trump i New York Times om valet kan betraktas som ”ärligt” och hänvisade till problem med valfusk med poströster. Flera granskningar av röstningssystemet visar att fusk med poströster är ett mycket marginellt problem som inte riskerar att påverka valet.

Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.

Logga in
eller

Köp FOKUS ONLINE utan bindningstid!

Prova 1 månad för 1 krona

Kampanjpris 1 krona första månaden därefter 149 kronor per månad.

Detta ingår:

Obegränsad tillgång till alla online-artiklar.

Aktuella analyser och fördjupningar.

Dagligt nyhetsbrev.

Fokus på samhällsfrågor, politik, ekonomi, kultur och vetenskap.

Fortsätt

Jag godkänner villkoren för Fokus (FPG Media AB).

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera