Inrikes / Politik

SD-toppen Peter Lundgren frias från anklagelser om sexuellt ofredande

Sverigedemokraten Peter Lundgren frias av Jönköpings tingsrätt.

Enligt åtalet hade Peter Lundgren bland annat stoppat in händerna under kvinnans behå och sedan sagt ”ger du mig en puss så släpper jag dig" i mars 2018.

Efter händelsen spelade Sverigedemokraterna in ett uppmärksammat klipp med både EU-parlamentarikern och kvinnan där båda spelade ner betydelsen av händelsen. Kvinnan har dessutom skrivit i ett uttalande att Lundgren bett om ursäkt och gått vidare.

Tingsrätten skriver i sin dom att vittnesuppgifterna från Kristina Winberg, tidigare EU-parlamentariker för partiet, inte är tillräckliga för att kunna leda till en fällande dom.

"Det framstår för tingsrätten fortfarande som mycket oklart om, och i sådana fall på vilket sätt och under vilka förutsättningar Peter Lundgren har rör vid NN (målsägaren) kvällen den 17 mars 2018 och om omständigheterna har varit sådana att hans handlande skulle vara ett beteckna som ett ofredande", skriver rätten i sin dom.

Kvinnan som Peter Lundgren enligt åtalet ska ha ofredat har inte velat driva åtalet och bland annat sagt att hon sitter i rätten mot sin vilja. Enligt henne är saken utagerad, skriver TT.

Winberg har tidigare haft en uppmärksammad konflikt med partiledningen i Sverigedemokraterna och berättade om historien med Peter Lundgren efter att hon petats från EU-listan och senare uteslutits från partiet.

”Med de höga beviskrav som gäller i brott mål är vid sådant förhållande åtalet inte styrkt, antingen prövningen inriktar sig på sexuellt ofredande eller ofredande”, skriver rätten i sin dom.

Peter Lundberg har hela tiden förnekat brott, trots att Expressen tidigare publicerat en intervju där han först erkände men senare backade från sitt erkännande.

Läs nästa artikel
KrönikaInrikes/utrikes
Prenumerera