Nya siffror: KD:s medvind är över – tappar väljare i viktigt partifäste

Text: Janne Sundling & Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

Andelen väljare som säger att de sympatiserar med Socialdemokraterna minskar från 32,2 till 29,9 procent. Nedgången syns bland både kvinnor och män, visar SCB:s undersökning. Samtidigt ökar Moderaterna från 20,7 till 22,2 procent, bland annat genom att partiet populärare hos kvinnor. I M-starka Skåne (redovisat som Stormalmö) ökar partiet från knappa 22 procent till 25,8. Allt medan Sverigedemokraterna sedan en tid tillbaka tycks ha landat på drygt 20 procent.

Mätningen, som visar vilket parti de tillfrågade anser sig stå närmast, visar också att Liberalerna inte lyckas fånga fler än 3,8 procent av väljarna, alltså färre än vad som krävs för att hålla sig kvar i riksdagen. Samtidigt uppger cirka 14 procent av M-väljarna att de har L som sitt näst bästa parti, vilket sannolikt får Nyamko Sabuni och hennes medarbetare att hoppas på en ”kamrat 4 procent” från höger om det vill sig illa på valdagen. Alltså moderata stödröster. Det är också till Moderaterna som Liberalerna tappar flest väljare, 1,5 procentenheter, vilket följer det historiska mönstret att partierna delar väljare mellan sig.

Med dagens SCB-mätning får Ebba Busch andra bekymmer än sitt omstridda husköp utanför Uppsala. Kort sagt verkar framgångarna för KD tycks vara över. Partiet tappar rejält efter framgångarna i och efter valet 2018. Efter att ha toppat sitt stöd våren 2019 har det bara gått nedåt, något som inte kommer som en överraskning för partiledningen men nog svider ändå. Med dagens SCB-siffror skulle KD åka ur Stockholms stadshus med sina ynka 1,8 procent. Ännu värre är kanske tappet i Småland. Från 15,8 procent i maj 2019 är de nu nere i 7,1 procent i vad som historiskt sett alltid betraktats som KD-land.

Allra mest tappar partiet, som riktat stor del av sin politik mot äldre, bland de över 65 år. Där förlorar KD nära två av tre som gav partiet sitt stöd i maj 2019.

Mest förlorar de, precis som Liberalerna, till Moderaterna. Det handlar alltså till stor del om rörelser inom det så kallade konservativa blocket.

En annan anmärkningsvärd sak i mätningen är Vänsterpartiets uppgång i Stockholm: från 14,6 procent i maj till 19,4 i november. Det ligger i linje med trenden i två andra nordiska huvudstäder. De senaste opinionsmätningarna i Oslo ger vänsterpartierna stöd av 18,8 procent av väljarna, och i Köpenhamn av hela 34,5 procent. En Sifo-mätning i Göteborg gav igår Vänsterpartiet 17 procent i landets nästa största stad.

LÄS OCKSÅ: Rådet inför helgerna: Max åtta personer får fira jul ihop

Text: Janne Sundling & Kristoffer Törnmalm

Bild: TT